NA PROSVJEDU TRAŽILI BEROŠEVU OSTAVKU! On ima spreman odgovor: ‘Prozvan jesam ali odgovoran ne’! Otkrio je li se čuo s Čavajdom

Foto: Goran Mehkek

U devet gradova u Hrvatskoj održani su prosvjedi u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom, ali i svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi, najavili su organizatori prosvjeda. Mirela Čavajda na kraju će pobačaj napraviti u Sloveniji jer ju je bolnica u Petrovoj odbila uz obrazloženje kako joj ne mogu pružiti odgovarajuću skrb sukladno odluci.

Između svih poslanih poruka prosvjednici su tražili i ostavku ministra Vilija Beroša.

Beroš je komentirao je li to poraz našeg zdravstvenog sustava to što Mirela Čavajda ne može pobačaj obaviti u Hrvatskoj.

“Prema mojim informacijama pacijentica nije odbijena. Hrvatski zdravstveni sustav kao i svakom drugom pacijentu u ovom trenutku nudi maksimalno što može. Odbijena je možda njena želja da izvrši prekid trudnoće na određeni način, no moram dodati da se taj način u RH ne radi. U ovom trenutku ga ne može izvršiti u Hrvatskoj, no u Hrvatskoj završetak trudnoće u ovakvim slučajevima kada je drugostupanjska komisija dala pravorijek može se dovršiti. Kada je riječ o Europi, sve zemlje ne vrše taj zahvat. On je uobičajen u Velikoj Britaniji i Francuskoj, diljem Europe nije”, kazao je za RTL.

“Jučer sam uputio dopis Hrvatskom društvu za perinatalnu medicinu da dostave stručno mišljenje koje administracija ne može dati i preporuke kao i protokol o postupanju u slučajevima medicinski indiciranog prekida trudnoće iznad 22 tjedna u skladu s hrvatskim zakonima. Diljem Europe se ovaj postupak ne provodi standardizirano, provodi se u Sloveniji za čitavo ovo područje. To je činjenica i odbio bih tvrdnju da je odbijen prekid trudnoće sukladno odluci drugostupanjske komisije. On je predložen na određeni način koji se u ovom trenutku prema stručnim i zakonskim određenjima vrši u RH”, kazao je ministar Beroš.Kazao je također da nije razgovarao s Čavajdom. “Pitao sam svoje stručne službe da li se čuti s njom, moja ideja je bila da se čujem. U ovom trenutku sam više ministar nego čovjek i moram brinuti o zdravstvenom sustavu”, rekao je Beroš.

Kazao je i da nije imao vremena pročitati njeno pismo.

“Ja ne mogu čitati novine, bavim se ozbiljnim poslom. Bio sam na sjednici Vlade, pa u Saboru, čestitao sam sestrama i medicinskim tehničarima ovaj dan”.

Čavajda je u pismo napisala da se osjeća izdano od strane sustava. Beroš je komentirao osjeća li se prozvano zbog toga.

“Osjećam, ali se ne osjećam odgovoran jer je postupano u njenom slučaju u RH u nekoliko zdravstvenih ustanova na nekoliko nivoa odlučivanja, donesen je pravorijek drugostupanjske komisije. U ovom trenutku ne razmišljam o ostavci, čak naprotiv, na osnovu ovih iskustava za koje bi volio da se nisu dogodili, moramo i da mi je zadatak unaprjeđivati sustav”, govori ministar zdravstva.

Na pitanje hoće li se mijenjati zakon o pobačaju, Beroš je kazao da je zakon ustavan i da omogućava ženama pravo i slobodnu na odlučivanje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI