NA PROSVJEDU U ZAGREBU IRANKA ODREZALA KOSU: Živjela je od 16 godine u dogovorenom braku, a pobjegla je od bivšeg supruga kad je naručio kiselinu

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U petak je u Zagrebu održana prosvjedna akcija ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu u znak solidarnosti sa ženama u Iranu uz poruku – “Ne mogu nas sve pobiti”.

Aktivistkinje iz ženskih organizacija i inicijativa organizirale su prosvjednu akciju Solidarno sa ženama Irana ispred Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu i pridružile se iranskim i drugim gradovima diljem svijeta koji prosvjeduju zbog smrti mlade djevojke u Iranu.

Na prosvjedu u Zagrebu jedna sudionica, Iranka Samaneh Fatemeh Riehani, odrezala je svoju kosu. U Iranu joj živi majka i šest sestara. Kako je rekla, u Hrvatsku je stigla s troje djece, bježeći iz Irana nakon što je više od desetljeća bila žrtva nasilnog supruga.

U intervjuu za Gloriju rekla je kako je nasilje prijavljivala policiji, no pošto je otac bio u dosluhu s policijom, a sudac bi tražio svjedoke s kojima nisu u obiteljskoj vezi, nije dobila nikakvu zaštitu.

Na kraju se uspjela razvesti jer se odrekla miraza, a njezin sin je shvatio da je krajnje vrijeme za bijeg kada je čuo razgovor u kojem njegov otac naručuje kiselinu koju će baciti u lice bivšoj supruzi.



U Zagrebu radi kao frizerka i ima vlastiti salon. Djeca joj ovdje idu u školu i sigurni su. Boji se za svoje sestre, majku, ne zna kako su jer je isključen internet i ne može ih kontaktirati.

Dvadesetdvogodišnja Kurtkinja Mahsa Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog “nepropisnog nošenja hidžaba”. Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo i pretukla, a u bolnicu je prevezena nakon što je pala u komu.

Prosvjedi zbog njezine smrti održavaju se svaku večer od 16. rujna. Unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih “pobunjenicima” koji “nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini”.

Iranke su spalile svoje marame i simbolično odrezale kosu u znak prosvjeda protiv strogih pravila odijevanja, što je odjeknulo na prosvjedima solidarnosti od New Yorka preko Istanbula i Bruxellesa do Santiaga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI