NA RATIŠTU U UKRAJINI POGINUO PRVI JAPANAC! Dvojica švedske braće optužena da su špijunirali za Rusiju!

Foto: Guliver Image/REUTERS/Alexander Ermochenko

Dvojica braće iz Švedske optužena su za špijunažu u korist Rusije, objavio je u petak tužitelj.
Glavni tužitelj Per Lindqvist je tom prigodom rekao kako su pojedinosti istrage tajne, ali sumnjiče se za ozbiljno kazneno djelo protiv švedskog sustava sigurnosti.
“Informacije do kojih su došli i prenijeli ih mogu u rukama strane sile naštetiti sigurnosti Švedske”, dodao je.

Dvojica muškaraca su u pritvoru od listopada 2021. Obojica odbacuju optužbe.

Kremlj je u petak priopćio da povlačenje ruskih snaga iz Hersona neće promijeniti status regije koju je Moskva proglasila dijelom Rusije.

Rusija tvrdi da polaže pravo na regiju Herson i tri druge ukrajinske regije nakon što je u rujnu održala referendume koje su Kijev i zapadne vlade osudile kao nezakonite, prisilne i lažne. 

Japanac koji se borio na ukrajinskoj strani protiv Rusije poginuo je u Ukrajini kao prva poznata japanska žrtva u tom ratu, priopćila je u petak japanska vlada.

Glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je za AFP da je mladić u dvadesetim godinama ubijen u srijedu u borbi.



Riječ je prvom japanskom državljaninu koji je poginuo u Ukrajini od početka ruske invazije u veljači, dodao je Matsuno.

Dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da su japanski diplomati “u kontaktu s njegovom obitelji i pružit će joj svu potrebnu pomoć”.

Agencija Jiji Press piše da se mladić borio u postrojbi koja je sudjelovala u ukrajinskoj protuofenzivi na istočnom bojištu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je status regije “fiksan” i da nikakve promjene nisu moguće.

“To je subjekt Ruske Federacije – to je zakonski fiksirano i definirano. Nema i ne može biti promjena”, rekao je Peskov, prenosi RIA.

Glasnogovornik Kremlja je naveo kako Rusija ne žali što je objavila aneksiju Hersona i ostale tri regije na trijumfalnoj ceremoniji u Moskvi 30. rujna.

Peskov je poručio da je to odluka ministarstva obrane, da to nije njegova nadležnost i da on “nema što dodati”.

“Rusija ostaje predana postizanju ciljeva onoga što naziva ‘specijalnom vojnom operacijom’ u Ukrajini. Može se okončati samo nakon što se postignu ciljevi vojno ili kroz mirovne pregovore. Međutim, zbog stava ukrajinske strane, mirovni pregovori su nemogući”,  zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI