NA SJEDNICI VLADE POVIJESNA ODLUKA: Špekulacije dobile i potvrdu! Hrvatsko nebo štitit će 12 francuskih višenamjenskih borbenih aviona Rafal’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Andrej Plenković  na početku današnje sjednice Vlade rekao je da je na današnji dan prije 30 godina ustrojena Hrvatska vojska.

“Tada su hrvatskoj javnosti predstavljene brigade Hrvatske vojske te stoga danas svim hrvatskim braniteljima, vojnicima, vojnikinjama, policajcima i policajcima čestitamo Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. U protekla tri desetljeća, hrvatska vojska se izgradila u učinkovitu i modernu oružanu silu. Nakon uspostave mira započeo je mirnodopski proces. Hrvatska je postala članica NATO-a, najsnažnijeg vojnog saveza. U današnjem sve nestabilnijem svijetu Hrvatska mora biti u stanju što učinkovitije zaštititi svoje granice, nadzirati svoje nebo i svoje more. Svjesni smo koliko je mir dragocjen, pa smo donijeli novu Strategiju nacionalne sigurnosti, ulažemo u kvalitetu života hrvatskog vojnika, ali i u opremu i modernizaciju vojske”, istaknuo je premijer.

Odlučeno je da će hrvatskim nebom letjeti francuski avioni

Dodao je da ćemo novim višenamjenskim borbenim avionom osigurati djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta. “To je najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira i sigurnosti hrvatskih građana. Za sljedećih 30 do 40 godina višestruko se uvećava ukupna borbena moć Hrvatske vojske i to nam je važnije nego ikada. Hrvatska će postati atraktivnija i za strane ulagače. Ujedno tom novom sposobnošću HRZ-a, Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživačkih i znanstvenih aspekata”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je usvojena studija izvedivosti da je ponuda Francuske najbolja i donesena je odluka o nabavi 12 višenamjenskih aviona Rafal i to u najmodernijoj izvedbi.



Zahvalio je SAD-u, Švedskoj i Izraelu na ponudama borbenih zrakoplova.

Naglasio je kako mu je posebno drago da je ta odluka donesena baš na današnji Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Odlukom o nabavi borbenih zrakoplova gleda se na budućnost Hrvatske vojske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI