NA SVA ZVONA SU TO NAJAVILI ALI TO JE STARA PRIČA: Građanski odgoj je već dvije godine dio školskog kurikuluma

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon što su iz vladajuće zagrebačke koalicije “Možemo! – Zagreb je naš” obavijestili javnost da od drugog polugodišta u škole uvode građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost, dio javnosti se digao na noge. Tako je bilo i sad kad je nova zagrebačka vlast odmah optužena da se primarno u gradu bavi ideologijom.

Pitanje je zašto upravo taj predmet izaziva tolike prijepore s obzirom na činjenicu da je “Građanski odgoj i obrazovanje” kao međupredmetna tema još 2019. godine uveden u sve škole i obvezan je za svu djecu, a što su nam potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost od prošle godine postoji i u OŠ Središće iz Zagreba čija ravnateljica Violeta Vragotuk je rekla kako imaju samo pozitivna iskustva s predmetom:

 

“Prošle godine smo organizirali predmet građanski odgoj za sve učenike 7. i 8. razreda koji su htjeli sudjelovati u nastavi tog predmeta. Javilo nam se oko 25 učenika koji su imali predmet u dva odijela, dva sata tjedno. Reakcije i učenika i roditelja su bile i više nego pozitivne te s programom nastavljamo i ove godine”, rekla je Vragotuk za Dnevno.



Predmet je vodila profesorica geografije Nera Batina, koja je ujedno i predsjednica županijskog vijeća za građanski odgoj, a koja je djecu poučavala prema međupredmetnom kurikulumu međupredmetne teme građanski odgoj i obrazovanje:

 

“U sklopu predmeta učenike smo učili demokraciji, trodiobi vlasti, ljudskim pravima, a učenici su u sklopu projekta “Budi građanin” aktivno sudjelovali u svojoj zajednici”, kaže Batina.

Profesorica Batina kaže kako se učenicima u sklopu građanskog odgoja najviše svidio projekt simuliranog suđenja u kojem su se u sklopu predmeta upoznali sa sudbenom vlasti:

“Učenici jedva čekaju da isto ponovimo i ove godine, a već su nam se javili i neki roditelji koji žele biti suci”.

Predmet će ove godine učiti i učenici 5. i 6. razreda, dok će učenici 7. i 8. razreda sudjelovati u eksperimentalnom programu o održivom razvoju koji će u jednom dijelu imati teme iz građanskog odgoja.

“Javilo nam se već više od 30 učenika, a kako još uvijek ima roditelja koji nam trebaju vratiti upitnik, još uvijek ne znamo koliko će djece sudjelovati u nastavi”, rekla nam je Batina.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba javili su  kako će se tijekom prvog polugodišta ove školske godine pristupiti cjelovitoj pripremi projekta uvođenja izvannastavne aktivnosti “Građanski odgoj i obrazovanje” u osnovne i srednje škole Grada Zagreba, a zatim i uvođenju pilot projekta u određeni broj zainteresiranih škola u drugom polugodištu.

“Povjerenstvo koje će biti sastavljeno od eminentnih stručnjaka za područje građanskog odgoja i obrazovanja, imenovati će gradonačelnik, a raditi će na unaprjeđenju Programa rada za učitelje/nastavnike provoditelje i ujedno izraditi izvedbeni kurikulum izvannastavne aktivnosti “Građanski odgoj i obrazovanje”, a potom koordinirati njegovo pilotiranje u manjem broju zainteresiranih osnovnih i srednjih škola”, rekli su.

Trenutačno je u tijeku ispitivanje zainteresiranosti učenika, učitelja i nastavnika za građanski odgoj i obrazovanje u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama temeljem kojeg će biti odabrane škole u kojima će se održati pilot program.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje ističu da je Grad Zagreb u kontaktu s Gradom Rijekom te će, obzirom na uspješnost implementacije građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama Grada Rijeka u procesu pripreme i implementacije izvannastavne aktivnosti građanski odgoj i obrazovanje koristiti iskustva riječkih škola.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI