NA TRŽIŠTE GA JE STAVIO VELIKI TRGOVAČKI LANAC: U sladoledu otkriven kancerogen pesticid!

Screenshot

U proizvodnji METRO CHEF Lemon Sorbet sladoleda otkriven je nedozvoljeni pesticid etilen oksida. Sladoled se povlači s tržišta.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da subjekt u poslovanju s hranom Metro Cash & Carry d.o.o., Zagreb, samoinicijativno iz predostrožnosti opoziva sladoled METRO CHEF Lemon Sorbet 2,5l (MC Sorbet Limun 2,5L), bar koda 4337182040491, LOT broja PL0038, upotrijebiti do 28.02.2022., zbog prisutnosti pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u proizvodnji navedenog proizvoda.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.


Datum slučaja: 09.07.2021

Zadnja izmjena: 09.07.2021Kategorija proizvoda: sladoled i deserti

Rizik: ozbiljan

Tip obavijesti: Hitna obavijest

Radnja izvršena: opoziv/povlačenje od potrošača

Status distribucije: distribucija u druge zemlje članice

Proizvod: METRO CHEF Lemon Sorbet 2,5l (MC Sorbet Limun 2,5L

GTIN: 4337182040491

Serija: PL0038

Datum valjanosti: 28.02.2022

Veleprodaja: Metro Cash & Carry d.o.o., Zagreb

Objavljeno u RASFF potrošačkom portalu: nije objavljeno do sad

Objavljeno na stranicama HAPIH-a: objavljeno

Zemlja prijave: Hrvatska

Distribuirano: Hrvatska

Etilen-oksid je prema Hrvatskoj enciklopediji bezbojan, otrovan i zapaljiv plin koji sa zrakom stvara eksplozivnu smjesu i služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama.

Upotrebljava se kao sredstvo za suzbijanje štetočina (fumigant) za namirnice i tekstil, za sterilizaciju kirurških instrumenata te kao sirovina za pripravu organskih spojeva poput akrilonitrila, etanilamina, etilen-glikola i neionskih površinski aktivnih tvari.

Kemijski je spoj, poput teških metala, akrilamida, formaldehida i melamina spada u skupinu kontaminanta koji kod konzumenata mogu izazvati kronične bolesti na duži vremenski period te uglavnom ima kancerogena, mutagena ili genotoksična svojstva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI