Načelnik policije: Da, građani su u pravu, ali mi nemamo dovoljno policajaca!

screenshot youtube

Nakon završenog mirnog prosvjeda “Želim normalan život” u Čakovcu, prilikom kojeg su građani tražili zaštitu od pojedinih nasilnika iz romske zajednice, javnosti se obratio načelnik PU Međimurske Ivan Sokač.

“Ljudi imaju pravo na javni prosvjed i iskazivanje nezadovoljstva. Nije bilo naznaka niti je bilo kakvog govora mržnje ili poticanja na rasnu, vjersku ili nacionalnu netrpeljivost. Skup je prošao u redu, Međimurci su se pokazali, kao i uvijek, kao jedna tolerantna sredina. Prema našim procjenama na trgu je bilo oko tisuću prosvjednika”, rekao je načelnik Sokač.

Dodao je kako je policija upoznata sa svim problemima istaknuti na skupu.

“Policija zna kakvo je stanje sigurnosti, imamo statističke pokazatelje. Mogu reći kako je sve što je rečeno više-manje istina. Šest, sedam posto stanovništva čini 70 posto od ukupnog broja kaznenih djela, što nije dobro,. Također, sve je više maloljetnih delinkvenata. Nadam se da neće jedino rješenje u pitanju nacionalne manjine biti povećanje broja policajaca. Smatram da su govornici izuzetno dobro uprli prstom u sve institucije, uključujući i policiju. Sve rečeno je realno i mi od toga ne bježimo”, rekao je Sokač.



Kaže kako je prema novoj Uredbi o unutarnjem ustroju, Pravilniku o unutarnjem redu za svako romsko naselje određen kontakt policajac, ali dodaje kako ni to nije dovoljno, odnosno da je potreban tim ljudi.

“Protuprosvjed je samo verbalno prijavljen, pa ga tako ni neće biti”, rekao je Sokač o navodnom protuprosvjedu koji bi trebao biti sutra.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI