NAČELNIK POLICIJSKE UPRAVE ZAGREBAČKE: ‘Tražimo organizatore skupa na Trgu te napadače na novinare’

Screenshot

Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović u nedjelju je dao izjavu za medije, nastavno na jučerašnje neprijavljeno okupljanje u Zagrebu.

Na početku je rekao kako je u subotu na više lokacija u Zagrebu održano mirno okupljanje ili javni prosvjed koji nije bio prijavljen.

“Intenzivno se provode izvidi kako bi se utvrdio organizator”, rekao je Posilović.

“Na svim lokacijama bilo je okupljeno više tisuća građana, koji nisu svi bili iz Zagreba. Možemo potvrditi i da je došlo do određenog verbalnog i tjelesnog napada na pripadnika jedne medijske kuće”, istaknuo je.

Izvršit će se i analiza svih snimki kojima raspolaže policija, kao i snimki kamera Grada Zagreba, a obavit će se i razgovori s očevicima.



Dodao je kako se određeni broj građana sakupljao na drugim trgovima poput Trga kralja Tomislava koji su došli do Trga bana Jelačića gdje su se svi sakupili.

“Više tisuća građana bilo je okupljeno na svim lokacijama, među kojima nisu svi bili iz Zagreba nego i iz ostalih gradova. Došlo je do određenog verbalnog napada na pripadnika jedne medijske kuće, poduzete su sve mjere i radnje, a podnesena je prijava za to. Ovakva događanja snimamo pa ćemo analizirati sve što se događalo”, naglasio je Posilović.

Napomenuo je kako su dobili dojave o napadima na još neke pripadnike sredstava javnog priopćavanja, ali službenih prijava zasad nema.

“Ne bilježimo nekih drugih incidenata za što bi trebalo poduzeti policijsku akciju. Možemo potvrditi da je nakon završetka skupa na Trgu bana Josipa Jelačića, određeni broj sudionika prosvjeda otišao do HRT-a. No, policijski službenici su bili za to spremni i nije došlo do policijske intervencije”, rekao je Posilović.

Na upit o tome da skup nije bio prijavljen te zašto policija na to nije reagirala, odgovorio je da “nije došlo do nasilja niti su se stvorili uvjeti da bi policija reagirala”.

“Raspolažemo s određenim saznanjima i indicijama i u tijeku su mjere da se taj organizator ili više njih kriminalistički obradi. Mogu samo napomenuti da je u manjem dijelu bilo  korištenje nedozvoljenih pirotehničkih sredstava pa je došlo do kršenja tri zakona i jedne odluke”, rekao je načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ).

Kao što su prenijeli mediji, u jednom trenutku došlo je do paljenja zastave HDZ-a, a taj je događaj dokumentiran, no, načelnik u ovom trenutku nije mogao detaljnije odgovoriti na to zašto je došlo do tog incidenta i što će biti dalje.

Napomenuo je kako je policija u “stalnom kontaktu s Hrvatskim novinarskim društvom i strukovnim novinarskim udrugama te apeliraju da im se dostave podaci ako je bilo još nekih incidenata”.

“Još jednom potvrđujem da nije bilo nekih težih incidenata. U ovom trenutku smo koncentrirani na kriminalistička istraživanja konkretnih slučajeva napada na novinare”, zaključio je Posilović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI