Nacionalni dan Diada: Katalonci slave iako im neovisnost nije zaživjela

twiter

Prema španjolskom ustavu na snazi od 1978. godine, Španjolska je nedjeljiva te nisu dopušteni referendumi o nezavisnosti u niti jednoj od 17 pokrajina

Na ulicama Barcelone očekuju se stotine tisuća ljudi u utorak na proslavi katalonskog nacionalnog dana Diade, prvog nakon što je bivši predsjednik vlade Carles Puigdemont prije godinu dana proglasio neovisnost koja, iako izglasana u regionalnom parlamentu, nije zaživjela u praksi no Puigdemontov nasljednik Quim Torra tome se nada u budućnosti.

Zagovornici odcjepljenja Katalonije od Španjolske koristili su zadnjih godina 11. rujna, kada se obilježava pad Barcelone u Ratu za španjolsko naslijeđe iz 1714. godine, za svoju kampanju.

Torra je pozvao 7,5 milijuna građana na masovni odaziv kako bi pokazali želju za novim obvezujućim referendumom o neovisnosti.

Naša vlada se obvezala stvoriti republiku”, rekao je Torra u svom govoru povodom obilježavanja nacionalnog praznika. “S nadom u dane koji će doći, te uz svu srčanost, želim vam sretnu Diadu. Živjela slobodna Katalonija!”, istaknuo je.

Tijekom govora je imao zataknutu žutu vrpcu, simbol podrške katalonskim liderima optuženima za pobunu protiv Španjolske od kojih se neki nalaze u pritvoru a drugi brane sa slobode. Katalonska vlada inzistira na njihovom puštanju.



Španjolska socijalistička vlada, koja je preuzela vlast u lipnju nakon izglasavanja nepovjerenja konzervativnoj Narodnoj stranci, nastoji ublažiti napetosti no protivi se referendumu o nezavisnosti.

Premijer Pedro Sánchez ponudio je Torri referendum o većoj autonomiji no ovaj je to odbio istaknuvši da jedino dolazi u obzir referendum o punoj nezavisnosti kojeg bi priznala španjolska vlada ali i međunarodna zajednica. Torra se poziva na želju građana iskazanu 1. listopada prošle godine kada je Puigdemont organizirao referendum protivno odluci španjolske vlade i ustavnog suda kojem se uglavnom nisu odazvali protivnici nezavisnosti.

Diada je prošle godine organizirana uoči tog referenduma koji će kasnije rezultirati intervencijom španjolske policije na biralištima i preuzimanjem direktne kontrole Madrida nad Katalonijom. Na nacionalni dan Katalonci obično formiraju “ljudske dvorce”, osobe se penju jedne drugima na ramena formirajući oblik kule, ili pak držeći se za ruke praveći kilometrima dugački ljudski lanac.

Prema španjolskom ustavu na snazi od 1978. godine, Španjolska je nedjeljiva te nisu dopušteni referendumi o nezavisnosti u niti jednoj od 17 pokrajina. Ove godine je raspoređeno više policajaca nego je to bilo ranije. Španjolska vlada je zatražila dodatnih 600 agenata navodeći da je to normalno na događanjima takve masovnosti.

Stanovnici Katalonije, gdje nastane 19 posto BDP-a Španjolske, podijeljeni su oko pitanja neovisnosti. Katalonija ima svoju vladu, parlament, policiju i obrazovanje. Prema jednoj anketi Centra d’Estudis d’Opinio napravljene u srpnju oko 46,7 posto ispitanih Katalonaca se izjasnilo u korist samostalne države dok ih 44,9 za ostanak unutar Španjolske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI