Nada u budućnost: Iskustva mladih u komunizmu, od tranzicije do demokracije i danas

wikimedia

Na Konferenciji će predavači tijekom tri panela i završne diskusije promišljati teme poput “Mladi Europljani u teškim vremenima komunizma”, “Iskustvo obrazovanja tijekom tranzicije u demokraciju” i “Nade i razočaranja postkomunističkoga doba”

Partnerstvo katoličkih sveučilišta (Catholic University Partnership) zajedno s Hrvatskim katoličkim sveučilištem u petak 12. i u subotu 13. svibnja 2017. godine organizira dvodnevnu međunarodnu znanstvenu konferenciju pod nazivom „Nada u budućnost: Iskustva mladih u komunizmu, od tranzicije do demokracije i danas“.

Na konferenciji će sudjelovati dvadesetak sudionika sa sedam europskih katoličkih sveučilišta. Svoja predavanja održat će rektori i predstavnici Ukrajinskog katoličkog sveučilišta (Ukrajina), Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter (Mađarska), Katoličkog sveučilišta u Ružomberoku (Slovačka), Katoličkog sveučilišta Ivan Pavao II (Poljska), Pedagoškog sveučilišta “Sulkhan-Saba Orbeliani” (Gruzija), Hrvatskog katoličkog sveučilišta (Hrvatska), Sveučilišta u Zadru (Hrvatska) i Sveučilišta Notre Dame (Indiana, Sjedinjene Američke Države).

Na Konferenciji će predavači tijekom tri panela i završne diskusije promišljati teme poput “Mladi Europljani u teškim vremenima komunizma”, “Iskustvo obrazovanja tijekom tranzicije u demokraciju” i “Nade i razočaranja postkomunističkoga doba”.

Uz predstavljače na konferenciji će sudjelovati i prof. emeritus Ivo Banac sa Sveučilišta Yale koji će održati uvodno predavanje na konferenciji “Hrvatska sveučilišta u post-komunizmu: Nedovršena tranzicija”, dok će u raspravama sudjelovati prof. dr. sc. Viacheslav Briukhovetsky, počasni rektor Nacionalnog sveučilišta Kyiv-Mohyla Akademija iz Ukrajine, inače jedan od aktera Narančaste revolucije u Ukrajini te

Peter Stastny, političar i bivši zastupnik u Eurpskom parlamentu iz Slovačke koji je još poznatiji po svojoj profesionalnoj hokejaškoj karijeri te se ubraja u 100 najboljih igrača hokeja svih vremena.



Partnerstvo katoličkih sveučilišta djeluje u sklopu Nanoovic instituta za Europske studije američkog sveučilišta Notre-Dame iz Indiane i nastoji ponovno osnovati katolička sveučilišta u Europi koja su ugašena pod pritiskom komunističkih režima te potpomoći otvaranju novih katoličkih sveučilišta u postkomunističkim zemljama. Partnerstvo od 2005. godine organizira znanstveno-stručne skupove jednom godišnje u različitim europskim zemljama.

[pdf-embedder url=”http://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2017/05/12.-i-13.svibnja-2017._HKS-Pozivnica-konferencije_Hope-in-the-Future.pdf”]

Facebook Comments

Loading...
DIJELI