NAJBOGATIJI SLAVONSKI BOSANAC! Imovina teška gotovo 100 milijuna eura: Godišnje proizvede 100 milijuna jaja, obnovio je dvorac i zapošljava 2.000 ljudi

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

“Uspio sam jer sam se bavio poslom kojim se tada nitko nije želio baviti”, otkrio je svojedobno jedan od najbogatijih Hrvata Marko Pipunić, navodeći kako se na samim začecima svoje karijere bavio svinjogojstvom, dok danas slovi za najvećeg hrvatskog proizvođača svinja, mlijeka, brašna i jaja.

Premda danas živi u Osijeku, Pipunić korijene vuče iz Bosanske Posavine, rođen je u okolici Modriče, a u Slavoniju stiže na Poljoprivredni fakultet. Nakon školovanja u Osijeku vraća se u svoj rodni kraj, gdje je živio i radio.

Pomalo neobično, u jeku rata odnosno 1990. godine Pipunić se vraća u Osijek gdje počinje biznis s trgovinom sjemenskih kultura i stočnom hranom. Dvije godine kasnije osnovao je Žito, tvrtku koja se bavila trgovinom ratarskim kulturama i repromaterijalom nužnim za ratarsku proizvodnju.

Bila su to vremena u kojima je za Pipunića radilo svega dvoje ljudi, imao je godišnje prihode od oko pola milijuna eura te kapital od 50 tisuća eura, ali je s godinama širio tvrtku otkupljujući propale silose i poduzeća pa je danas na popisu njegove imovine skoro cijeli nekadašnji Industrijsko poljoprivredni kombinat Osijek, PPK Valpovo, i PPK Orahovica. Tu je i sedam ogromnih silosa i mlinova, a uz Pipunića je godinama vezana i osječka šećerana.

Čepinsku Tvornicu ulja preuzima 2013. godine, uz to što je najveći proizvođač svinja u zemlji, u Vuki je izgradio proizvodni pogon u kojem se godišnje proizvede skoro 100 milijuna jaja. U Vojvodini je vlasnik kompanije PPK Ratkovo, preuzeo je i bivši IPK Ratarsko stočarstvo – koji danas nosi naziv “Novi agrar”.



Godišnje proizvede 16 milijuna litara mlijeka, a osim toga okrenuo se i bioplinskim postrojenjima te struji. Tvrtku IPK Croatia u stečaju s velikim silosima preuzeo je dok je ona bila u stečaju, a od nje je nastala profitabilna Tvornica stočne hrane. I od Đakovštine koja je završila u stečaju Pipunić je stvorio uspješnu tvrtku, dok je sa poduzetnikom Stipom Matićem iz M-sana kupio PPK Valpovo.

Pipunićeva tvrtka u Slavoniji danas kontrolira ratarsku proizvodnju na 22.000 hektara, a u njegovim tvrtkama danas radio oko 2.500 ljudi. Premda nije politički aktivan redoviti je financijer kampanja različitih stranaka i član udruge Prsten u kojoj se nalaze brojni poduzetnici iz Bosanske Posavine koji i poslovno surađuju na raznim poslovima, ali i na projektima pomoći Hrvatima u BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI