NAJBOLJI REJTING DO SADA: Agencija Fitch podigla Hrvatskoj kreditni rejting na ‘BBB’

Screenshot

Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske iz ‘BBB-‘ na ‘BBB’, uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemijske krize.

To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske.

Procjenjuju da će Hrvatska unatoč pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicom eurozone u zacrtanom roku, siječnju 2023., otprilike godinu dana prije no što su u agenciji do sada prognozirali i u roku koji je vlada zacrtala, i to zahvaljujući ispunjenju kriterija konvergentnosti i strukturnih reformi i političkoj podršci.

Usvajanje eura poduprijet će rejting Hrvatske, a pozitivni izgledi odražavaju potencijal za njegovo dodatno poboljšanje, ističe Fitch. Ddaje i da je rast hrvatskog gospodarstva “puno snažniji” no što su očekivali, ističući bolje rezultate turističkog sektora i kontinuiranu otpornost izvoza.

Predviđaju “održivi gospodarski zamah” u razdoblju 2022.-2023. s prosječnim rastom BDP-a od 4%, unatoč “nekim stalnim kratkoročnim rizicima povezanim s ponovnim izazovima povezanim s pandemijom i potencijalnim štetnim učincima viših troškova energije na korporativni sektor”. Očekuje i da će da će javni dug mjeren udjelom u BDP-u padati za 3 postotna boda godišnje u razdoblju 2021.-2023, na 77,9 posto BDP-a.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI