NAJMISTERIOZNIJA ŽENA HRVATSKE: Tko je dama čije je bogatstvo naslijedio Glavašev sin?

Nikola Wolf/Cropix

Ako se nekome ovih dana osmijehnula sreća, tada je to svakako Filip Glavaš, sin Branimira Glavaša, ujedno i jedini nasljednih Mare Bareza, bogate Belupove menadžerice. Filip se nasljedstva domogao temeljem nepravomićne odluke koprivničkog Općinskog suda. Borba za nasljedstvo nije išla posve glatko, jer u nju se uplela obitelj moćne menadžerice, odnosno njen bratić i sestrična iz Zagreba – Viktor Flatz i Vesna Flatz-Stransky.

Ovaj je dvojac i pokrenuo građansku parnicu na koprivničkom sudu, a tim su procesom pokušali osporiti sudačku odluku iz koje proizlazi da menadžeričina imovina pripada mladom Glavašu. Namjeravali su dokatazi da Bareza nije bila svjesna u trenutku kada je usmenom oporukom svo svoje bogatstvo ostavila sinu Branimira Glavaša, no, po svemu sudeći ništa od toga. Premda presuda još nije pravomoćna izgledno je da će Glavašu pripasti raskošna vila nedaleko od koprivničkog potoka, a na popis svoje imovine uvrstiti će i dva stana također u Koprivnici. Tu je i kombi za prijevoz lijekova, kao i Mercedes.

U Koprivnici se šuška i o milijunima na bankovnim računima, spominju se i stan u Zagrebu te apartman negdje na Jadranu, no za ta spominjanja službena potvrda ne postoji. Poveznica između HDZ-a i  bogate menadžerice je 4. travnja 1990. godine, kada se nedaleko od Koprivnice u Novigradu Podravskom održao predizborni skup HDZ-a za Podravinu nakon čega se HDZ-ova vrhuška predvođena predsjednikom Tuđmanom zaputila na večeru u kuću Mare Bareze. Ona je u to doba bila tek prosječna menažerica u Belupu.

Inače, ova dama po svemu sudeći bila je ispred svojeg vremena, naime, po završetku Prve gimnazije u Zagrebu odlazi u London na kozemtičarski tečaj. Iako to nikada nije potvrđeno, u London je navodno otišla kao zaposlenica jugoslavenske tvrtke Genexa, a istovremeno dok se bavila plasmanom robe iz bivše Jugoslavije na zapadno tržište bavila se obavještajnim djelatnostima, navodno ju je u englesku prijestolnicu poslala Udba, a iako za tu teoriju nije postojala potvrda, ta ju je priča pratila i po povratku u Hrvatsku, stigme se nije riješila do smrti.

Bareza se sedamdesetih vraća u Koprivnicu, a iskustvo iz Londona koristi za dobivanje posla u Belupu, gdje s vremenom postaje menadžerica i dirketorica. Desetak godina poslije, odnosno osamdesetih angažira se u politici, bila je bliska s Ivanom Mesićem i Mijom Bardekom, preko kojih se zbližila i s pokojnim Tuđmanom.



Kada je Hrvatskom krenuo vitlati rat, Mara se posvećuje humanitarnom radu, ostati će upamćena i kao predvodnica konovoja s pomoći Vukovaru, nakon čega je organizirala pomoć i za ostatak Slavonije, Osijek i Vinkovce pa ne čudi da se baš u tom razdoblju upoznala s Branimirom Glavašem čijem je sinu ostavila sav svoj imetak budući da svoje djece nije imala, niti se ikada udavala.

Završetak rata menadžerici je donio brojna priznanja, a ona se u svojem kraju ozbiljnije politički angažira.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI