Najmladi gradonačelnik ulazi u utrku za župana! Borba za Dalmaciju nikad neizvjesnija

Ivo Cagalj/PIXSELL

Gradonačelnik grada Vrgorca Ante Pranić, danas je na svojoj Facebook stranici izvijestio kako neće ići u utrku za gradonačelnika Vrgorca. Umjesto njega, sa strane Nezavisne liste mladih kandidirat će se njegov dosadašnji zamjenik Mile Herceg.

“Zajedno smo prošli puno toga, zajedno idemo u nove pobjede. Moj trenutni zamjenik Mile Herceg preuzima kapetansku traku NLM-a Vrgorac i bit će naš kandidat za gradonačelnika. Svojim iskustvom u radnim procesima, inženjerskim znanjem i energičnim zalaganjem sigurno će nastaviti smjer razvoja Vrgorca kojeg smo kreirali zadnjih godina s našim timom uz podršku gradskih vijećnika koji su dio promjena nastalih 2016.godine”, napisao je Pranić.

Pranić nadalje u svojoj objavi ističe kako nisu krenuli od nule, već iz velikog minusa, financijskog i institucionalnog.

“Nisu nas dočekali razvojni projekti i građevinske dozvole, ali zato jesu problemi koji su gomilani desetljećima. Pročistač otpadnih voda, zapadni ulaz u Vrgorac, ulaz u naselje Pčelinjak, dotrajali vrtić s nepostojećim igralištem, Gospodarska zona bez struje, ulaza i investitora… Rješavali smo probleme bez obzira na sva ograničenja. U kaos i nered uveli smo rad i red. Procesi su postali transparentni i digitalizirani. Vraćali smo institucije u naš grad. Od nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, danas imamo upisano vlasništvo na desecima nekretnina koje želimo staviti u funkciju razvoja. Od grada koji nije imao internet bankarstvo pretvorili smo se u grad koji osvaja nagrade za pametne digitalizacije. Osmisli smo koncept Solar City i kreirali vlastitu oznaku kvalitete poljoprivrednih proizvoda. U gospodarskoj zoni grade se proizvodni pogoni u vrijednosti preko 400 milijuna kuna. Popunjenost novim investitorima je 100%. Naši poljoprivrednici imaju institucionalni okvir pomoći u obliku Poduzetničkog centra. Prva bespovratna sredstva u naš grad došla su u našem mandatu. Obnovili smo vrtiće, gradili poduzetnički centar, obnavljali ulice, projektirali obnovu kulturne baštine…Za sljedeće programsko razdoblje pripremili smo građevinske dozvole mnogih projekata iz raznih sektora u vrijednosti višemilijunskih iznosa”, veli Pranić.

“Mile je bio uključen u sve procese i on je najbolji kandidat koji može realizirati sve pripremljene projekte. On će uz naš tim i vašu podršku sigurno nastaviti provoditi strategiju razvoja grada. Na tom putu ima moju maksimalnu podršku. Čast će mi biti dio liste NLM-a za Gradsko vijeće koja će tražiti vaše povjerenje! Nema povratka na staro, naprijed istim smjerom! Nastavimo zajedno na čelu s inženjerom Milom!”, stoji u objavi.



Foto: Screenshot

Ako ga nećemo gledati u utrci za vrgorskog gradonačelnika, Antu Pranića ipak ćemo, kako stvari stoje, gledati na svibanjskim izborima. Već se neko vrijeme šuška da će mladi gradonačelnik u utrku za župana, a iz njegove posljednje objave na Facebooku to se može i naslutiti. Lokalni mediji već danima pišu da se sprema malo šira priča oko stranaka okupljenih oko političkog centra u Dalmaciji.

Sudeći po Pranićevoj objavi, u toj su kombinaciji njegova Nezavisna lista mladih, HSLS te Pametno.

FOTO: Screenshot

Ante Pranić rođen je 1987. godine i prvi je gradonačelnik grada Vrgorca koji nije iz kvote HDZ-a. Pranić je dio jedne generacije koja je željela nešto promijeniti u svojem gradu. Svoju Nezavisnu listu mladih prijavili su tri dana prije izbora 2013. godine. Danas su pak jako poznati i popularni u svojem kraju, no šire se diljem Dalmacije. Pranić je po struci inače inženjer građevine.

U nedavnom intervjuu za portal Dnevno, ispričao je kako je tekao njegov gradonačelnički mandat.

Kada je postao gradonačelnik, ispričao je tada, grad je postojao samo na papiru, a institucije nisu funkcionirale. Vrgorac je bio opterećen strašnim dugovima, bez projektnih dokumentacija i građevinskih dozvola, pa se Ante i njegovi ljudi još i danas bore s repovima koji su ostali iza bivše gradske garniture. Kada su preuzeli vlast, pola mandata rješavali su papire. Vrgorac tada nije imao niti strategiju razvoja niti bilo što drugo praktički.

Ante je u duši pravi sportaš. Jako voli nogomet, ali i crossfit te trčanje. Navečer se rado opušta uz čitanje povijesnog ili informativnog štiva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI