NAJMOĆNIJE PUTOVNICE NA SVIJETU: Evo gdje je Hrvatska

Sanjin Strukic/PIXSELL

U prvom izvještaju londonske konzultantske tvrtke Henley & Partner, poznatoj po svom indeksu putovnica odnosno koja prati koje su najmoćnije putovnice svijeta još od 2006. godine, na temelju podataka Međunarodne asocijacije zračnog putovanja vidljivo je da su  veće razlike između globalnog sjevera i globalnog juga kad je riječ o slobodi putovanja.

Ističu da su mjere uvedene od početka pandemije dovele do najveće razlike u mobilnosti između zemalja u posljednjih 16 godina. No, isto tako indeks putovnica ne uzima u obzir trenutna ograničenja tako da tehnički svi oni koji imaju najmoćnije putovnice na svijetu mogu, barem u teoriji, putovati bez vize u 192 zemlje.

Na prvom mjestu nalaze se Japan i Singapur čiji državljani mogu otputovati bez viza u 192 zemlje, na drugom mjestu su Njemačka i Južna Koreja, a na trećem Finska, Italija, Luxemburg i Španjolska čiji državljani bez putovnice mogu obići čak 188 zemalja.

Hrvatska je na 17. mjestu te liste i ne treba nam viza za 173 zemlje. Srbija je na 36. mjestu, a BiH na 47. mjestu. Od susjednih zemalja najbolje stoji Mađarska čiji državljani bez putovnice mogu posjetiti 183 zemlje, potom Slovenija s 181 zemalja.

Na dnu ove liste je Afganistan čiji građani mogu bez vize posjetiti 26 zemalja.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI