NAJPOPULARNIJI POLITIČARI DALMACIJE: Neka imena će vas iznenaditi

Darko Tomas/Cropix

Ako su parlamentarni izbori barem djelom nagovještaj onih lokalnih, tada bi se u Dalmaciji za deset mjeseci ponovno mogla povesti zanimljiva bitka.

Naime, u Splitu je na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio HDZ, druga je Restart koalicija, dok se na trećoj poziciji pojavio Most. Zanimljivo, tek se na četvrto mjesto pozicionirao Škorin Domovinski pokret, iza kojega su Splićani birali Pametno. Za Željka Keruma i Hrvatsku građansku stranku glasovalo je pet posto birača. Pobjedu je u Zadru odnio HDZ, a i ovdje je iduća na popisu Restart koalicija.

Zadrani su kao treću opciju birali Domovinski pokret, a osim toga četvrti na listi je Most. I u Šibeniku je situacija po stranku Andreja Plenkovića optimistična, u ovom dalmatinskom gradu oni su prva opcija, a za njih je glasovalo 42 posto birača, Restart koalicija je u Šibeniku osvojila 22,3 posto potpore, dok je sljedeći na redu s nešto više od deset posto potpore Škorin Domovinski pokret. Most je u Šibeniku biralo 6,98 posto birača. U Kaštelim su birači također uglavnom birali HDZ, a potom i Domovinski pokret, Restart koalicija kod kaštelskih birača tek je na trećem mjestu.

U ovom je mjestu najviše preferencijalnih glasova osvojio HDZ-ov Ante Sanader za kojega je glasovalo 1940 birača, drugi je Miro Bulj sa 1123 glasa, a zatim sa 913 glasova Karolina Vidović Krišto sa liste Domovinskog pokreta. I u Dubrovniku je HDZ vodeća stranka, a najviše preferencijalnih glasova pripalo je gradonačelniku Mati Frankoviću za kojega je glasalo 2736 njegovih sugrađana, idući na preferencijalnoj listi je SDP-ov Arsen Bauk sa 1218 osvojenim glasom, dok je Božo Petrov osvojio svega 864 glasa.

U Solinu je gotov svaki drugi birač glasovao za HDZ. Drugi na listi je Škorin pokret, a na treću poziciju smjestio se Most. U Solinu je 1927 preferencijalnih glasova osvojio Vili Beroš, koji je ujedno prvi po broju osvojenih glasova, drugi je Blaženko Boban sa svega 848 osvojenih glasova. I Trogir je na izborima kao svoju opciju odabrao HDZ, nakon kojega slijedi Restart koalicija, a zatim i Domovinski pokret. Ovdje je najviše preferencijalnih glasova osvojio SDP-ov Franko Vidović. Prvi izbor Omišana također je HDZ, a nakon toga najviše birača odličilo se za Most. Beroš je i kod Omišana omiljeni političar s najvećim brojem preferencijalnih glasova.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI