Najsablasnija priča ikada! Iza zatvorenih vrata poznate psihijatrijske bolnice

dnevno.hr

Posljednjih dana kroz javni se prostor provukla vijest o požaru u Psihijatrijskoj bolnici Lopača koji se odvio sredinom kolovoza. Premda se nemili događaj odvio u vrijeme godišnjih odmora, ondje su se pojavili brojni visoki dužnosnici i političari, izuzev riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je bio daleko od mjesta događaja. Prema riječima našeg dobro upućenog sugovornika, političari su naglo pokazali brigu za bolnicu u kojoj je usred požara život izgubila jedna osoba.

Političari su odmah obećali svu pomoć u sanaciji opožarene zgrade, te se odmah našlo mjesta za ozlijeđene i u drugim bolnicama. To je naravno prihvaćeno sa odobravanjem, te su prisutni političari dobili pozitivne poene. Međutim nitko od njih ne ulazi u bit problema ove bolnice na kraju grada.

Ova bolnica se nalazi na teritoriju općine Jelenje, a osnivač joj je Grad Rijeka. Čini mi se da je to jedini takav slučaj u Hrvatskoj. Možda bi se već i osnivač bolnice trebao promijeniti, a time i njeno financiranje. Ustvari ova bolnica je samo balast Gradu , te od njega dobiva samo mrvice.

Jedna varijanta je da Grad proda tu bolnicu Republici Hrvatskoj. Naime Grad je dužan Poreznoj upravi dosta novca na ime otkupa stanova. Prodajom bolnice Grad bi platio te svoje dugove.

Požar je ustvari izbio na drugom katu, na Odjelu Integralne psihijatrije – muški odjel i on je najviše nastradao. Treći kat koji je nedavno dograđen bio je predviđen za smještaj ovisnika, znači, mladih pokretnih pacijenata. Ali na njemu su  smješteni stariji, onemoćali i dementni pacijenti koji ne mogu bez pomoći hodati, a većina ih nosi pelene.  Zašto je došlo do te izmjene treba ispitati. Objekat je jako oštećen, jer su se zbog potrebe gašenja požara probijale rupe na stropovima i zidovima”, objašnjava naš sugovornik, koji ima još nekoliko nejasnoća.



Pitanje je ako je taj objekat imao ugrađenu hidrantsku mrežu sa dovoljnim tlakom, aparate na katovima za gašenje suhim prahom te dimne detektore? Sada se u obnovi trebaju zadovoljiti svi pozitivni propisi iz domene zaštite na radu i od požara.

Čudno je da se kod te dogradnje kata nije išlo na ugradnju novog lifta koji bi primio i ležeće pacijente? Ovaj postojeći jedva može primiti pacijenta u kolicima i pratnjom ! Bilo bi poželjno da se ovaj veći lift predvidi u skoroj obnovi izgorjelog bolničkog objekta.

Već dugo postoje veliki problemi s medicinskim kadrom, njihovim uvjetima rada , kao i uvjetima boravka bolesnika. Izgorjeli objekat će se obnoviti, ali ovo je prilika da se svi nagomilani problemi riješe za stalno, a ne da se stavljaju pod tepih. Zbog manjka medicinskih sestara dva odjela u drugim zgradama su se bila i zatvorila te su pacijente preselili u glavni objekt. Bolnica je u nedostatku medicinskih sestara zapošljavala fiziotarapeute i laborante da rade kao sestre. Zbog toga je i bivši ravnatelj bio prisiljen dvjema laboranticama falsificirati potvrdu da su medicinske sestre te da rade u bolnici kao sestre. Na taj način su upisale izvanredno Višu školu za medicinske sestre.

Da su sestre preopterećene pokazuje i podatak iz svibnja ove godine. Na 110 bolesnika radi 20 medicinskih sestara i tehničara koji rade u smjenama. Tako na jednu sestru dolazi i do 15 pacijenata. Na taj način pacijenti ne mogu dobiti niti minimalnu njegu koja se po dužnosti mora obaviti. Osoblje nema prostorne uvjete za rad, a ne dobiva ni adekvatnu zaštitnu odjeću i obuću. Plaće su im ispod onih u drugim bolnicama i zdravstvenim ustanovama. Zatim nemaju dodatak na plaću kao zaposlenici na Psihijatriji, te nisu dobili božićnicu i regres za GO!

Zbog teških uvjeta rada ovo sve što je navedeno treba isplatiti, jer zbog odlaska kadrova bolnica će teško opstati”, stava je naš sugovornik te podsjeća kako je pučka pravobraniteljica još 2015. godine navela da pacijenti u okviru radne terapije obavljaju poslove poput peglanja rublja i prenošenja umrlih, što bi trebali raditi zaposlenici bolnice.

A zbog lošeg lifta koji je često u kvaru pacijenti nose kontejnere za hranu na treći kat gdje su smješteni nepokretni pacijenti. Kontejnere nose dva pacijenta po stubištu, a ti kontejneri su inače dosta teški i bez hrane.

Gradonačelnik Rijeke je izjavio da je paviljon „A“ izgradio Grad Rijeka 60-ih godina prošlog stoljeća. A ustvari tada je bila Zajednica Općina Rijeka, i sama ustanova je dala svoje veće učešće u njenom financiranju. Bolnica se tad zvala „Zavod za socijalno- zdravstvenu zaštitu“ i ostvarivala je dobre rezultate. Davali su se krediti zaposlenicima za gradnju i adaptaciju kuća, a kupovali su se i stanovi.

Oko 1993. godine Grad se je uknjižio kao vlasnik bolnice u vrijeme kada je gradonačenik bio Slavko Linić. Upravo zbog toga Grad i sada treba voditi  i brinuti se za svoju ustanovu kako to čini i za ostale svoje objekte!

Zatim treba posvetiti više pažnje kvaliteti izvedenih radova na bolnici. Kada se krene u sanaciju opožarene zgrade obavezno bi trebalo uz građevinsku struku uvažiti i uključiti mišljenje psihijatrijske struke, tako tako da se ostvare što bolji uvjeti za liječenje pacijenata. Tako je na manjem paviljonu nedavno mijenjano krovište. Već nakon prve kiše došlo je do prokišnjavanja oko dimnjaka. Zatim je napravljena i nova fasada koja i nije bila hitna. Kada je građena nova praonica rublja, kupljene strojeve nije se moglo unijeti u prostor, te su se razbijala i širila vrata! A za veće probleme, kao što je kanalizacija nema sredstava!?

Treba pogledati i kakve uvjete prijevoza imaju zaposlenici bolnice. Sada ih vozi kombi iz polazne stanice na Drenovi do Lopače. Kombi je prenatrpan te postoji mogućnost da se vozač kazni zbog vožnje više putnika od dozvoljenog.

Naravno da ovdje treba spomenuti i zatvorenu cestu koja vodi od Grohova do Lopače. Ona je zbog klizanja tla zatvorena već četiri godine i ništa se tu ne događa. Ako je to klizište tako opasno, onda treba vidjeti mogućnost gradnje alternativne makadamske ceste koju bi financirale Hrvatske šume za izvlačenje drvne mase. Ili bi se mogao napravti vatrogasni put koji bi preventivno bio od pomoći kod bilo kojeg požara na tom lokalitetu?”, konstatira naš sugovornik uz napomenu da je ovo tek dio problema sa spomenutom bolnicom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI