NAJSUVREMENIJI TELESKOP SNIMIO FASCINATAN FENOMEN U GALAKSIJI KENTAUR A: Supermasivna crna rupa lansira objekte

Foto: Radboud University

Međunarodni teleskop “Event Horizon” (EHT) snimio je najdetaljniji prikaz mlaza plazme koji je izbacila supermasivna crna rupa u središtu galaktike Kentaur A.

Riječ je o nevjerojatnoj snimci iz više razloga. Prvo, prikazuje središte galaktike udaljene oko 12 milijuna svjetlosnih godina. Ta nam je galaktika najbliži izvor moćnih radiosignala i poznata je po svojoj crnoj rupi koja emitira gigantske mlazove plazme.

“Ovi podaci su nam omogućili da prvi put proučimo relativistički mlaz na skali svjetlosti koji je putovao u roku od jednog dana. S pomoću visoke razine rezolucije, promatrali smo područje na kojem počinje gigantski relativistički mlaz koji lansira supermasivnu crnu rupu iz srce galaktike do krajnjih granica”, rekao je voditelj studije astronom Michael Janssen s Instituta za radio astronomiju Max Planck u Bonnu (Njemačka) i Sveučilišta Radboud u Nijmegenu (Nizozemska).

Drugo, ove slike visoke rezolucije podudaraju se s teorijom opće relativnosti, kojom je EHT ponovno dokazao da je Einstein imao pravo.

“Izvanjski rubovi mlaza jesu područja u kojima je najvjerojatnije da će doći do ubrzanja čestica i iz kojih mogu nastati iznimno visokoenergetske kozmičke zrake”, rekao je Janssen.



Supermasivne crne rupe koje se nalaze u središtima galaktika poput Kentaur A hrane se plinom i prašinom koje privlače svojom snažnom gravitacijom. Taj proces oslobađa velike količine energije i zračenja, zbog čega jezgru galaktike nazivamo aktivnom. Većina materije koja se nađe u neposrednoj blizini ruba crne rupe, tj. događajnog obzora, upast će u nju.

Međutim, manji dio elementarnih čestica dobit će ogromno ubrzanje i pobjeći daleko od crne rupe relativističkom brzinom gotovo jednakom brzini svjetlosti.

Mnogi detalji tih procesa trenutno su nepoznati, a posebna je misterija kako mlazovi ostaju tako uski putujući oko galaktike. Jedan od ciljeva EHT-a jest rasvjetljavanje tog zanimljivog fenomena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI