NAJTAJNOVITIJI I NAJBOGATIJI HRVATSKI TAJKUN! Prijateljuje s Gotovinom i Thompsonom, a u medijima se NIKAD ne pojavljuje!

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iz tjedna u tjedan donosimo priče o bogatim i moćnim ljudima iz cijele regije. Poznati su i kao tajkuni koji su pokrenuli niz projekata i donijeli mnoštvo poslovnih odluka važnih za živote svih nas. Ovo je jedna od priča iz tog serijala.

Jedan od najtajnovitijih, ali i jedan od najbogatijih domaćih biznismena – titule su to koje krase Božu Čulu, tajkuna čije je bogatstvo povezano s Partner bankom, hotelijerstvom, ali i biznisom s nekretninama.

Intervjue koje je Čulo dao za hrvatske medije moguće je pobrojati na prste jedne ruke, njemu se u medije naprosto ne istupa, ne voli se hvalisati ni govoriti o svojim poslovima, a unatoč tome plijeni pažnju javnosti pa je tako prije par godina otvorio hotel u gradu pod Marjanom u kojega je uložio deset milijuna eura, od čega je 3,5 milijuna uspio povući iz europskih fondova.

Na otvorenju hotela bilo je jasno koliko je Čulin krug prijatelja i poznanika širok i sveobuhvatan pa su se tako ondje ukazali tadašnji ‘kukuriku’ ministri Darko Lorencin i Gordan Maras, nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac, ali i pjevač Marko Perković Thompson te general Ante Gotovina.

Čulo je inače po struci ekonomist, a za sebe s ponosom ističe kako od svojeg prvog zaposlenja davne 1976. godine niti jedan dan nije radio u državnoj tvrtki. Bio je zastupnik vodeće američke petrokemtijske tvrtke Dow Chemical u Hrvatskoj, da bi se potom zaputio u Njemačku gdje je uz ostalo trgovao lakim i obojenim metalima na robnim burzama.



U Hrvatsku se vratio početkom 90-ih i osnovao Partner banku, a od Croatia osiguranja kupio Metroholding koji i danas slovi za njegovu krovnu kompaniju. U javnom se prostoru spominjao zbog poslovnih veza s odbjeglim kraljem privatizacije Miroslavom Kutlom pa se tako svojedobno u medijskom prostoru tvrdilo kako je upravo Čulo preko tvrtke Partner invest asistirao Kutli prilikom stjecanja većinskog vlasništva u Dioni te da je do prvog većeg novca došao kad ga je Kutle isplatio za udio u tom trgovačkom lancu. No, i to je tema o kojoj ovaj bogataš nikada nije javno govorio.

U Partner banci Čuli se kasnije u rujnu 2013. godine pridružio general Čermak, no on najstrastvenije pristupa poslu s nekretninama pa slijedom toga njegov Metroholding stoji iza luksuzne vile Petra na Braču te vila Franjka i Erika na elitnom zagrebačkom Tuškacu.

Tu je i poslovna zgrada na Jelačićevom trgu, zemljište od 7800 m2 u blizini Plitivca, ali i niz drugih uspješnih projekata.  Stožerna Čulina tvrtka godišnje ostvaruje prihode od oko 14 milijuna kuna, dok se dobit vrti na skoro 400 tisuća kuna. U njegovom je vlasništvu i splitski hotel Park koji također uspješno posluje.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI