NAJVEĆA PRIJETNJA AMERIČKOJ NACIONALNOJ SIGURNOSTI U SVEMIRU: Kina i Rusija sve više povećavaju svoje svemirske kapacitete

Foto: Pixabay/Ilustracija

Obrambena obavještajna agencija objavila je kako Kina i Rusija predstavljaju najveću prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti u svemiru. U priopćenju ističu da su dvije države povećale svemirske kapacitete za gotovo 70 posto u posljednje dvije godine.

“Težnja za modernizacijom i povećanjem kapaciteta kod obje zemlje odražava se u gotovo svim glavnim kategorijama svemira – satelitskim komunikacijama, daljinskoj detekciji, navigaciji te demonstracijama znanosti i tehnologije”, ističu.

Dodaju kako je prošlog srpnja Kina uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil s hipersoničnom kliznom letjelicom koja je kružila oko svijeta u nepotpunoj orbiti.

“Preletjela je udaljenost do 40.000 kilometara i najduži let je bio više od 100 minuta što je više od bilo kojeg kineskog sustava oružja za kopneni napad do sada”, naglasili su.

Rusija je u studenom 2021. provela probu protusatelitskih raketa, uništivši jedan od svojih zastarjelih satelita.



“Kina je, zbog više ekonomskih prednosti, povećala svoje sposobnosti i uložila više financijskih i vojnih napora u razvoj novih i boljih kapaciteta”, rekao je Kevin Ryder, viši analitičar obrambene obavještajne službe.

“Rusija je, s druge strane, modernija zbog drugih napora uloženih u modernizaciju vojske”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI