NAJVIŠE POZORNOSTI IZAZVAO GOVOR MILORADA PUPOVCA: Osim o mostu u Karlovcu, evo što je još rekao

screenshot youtube

Saborski zastupnici u srijedu su raspravljali o rebalansu proračuna za ovu godinu, a odlučivat će i o sudbini ministra financija Zdravka Marića. Naime, dio oporbenih zastupnika zatražio je da mu se izglasa nepovjerenje, objavio je portal Dnevno.

Ipak, sabornici su raspravljali i o nekim drugim temama. SDSS-ov Milorad Pupovac je rekao kako je “jučer je jedan most to prestao biti, i to onaj Koranski”.

“Najprije jedan mural, a potom jedan naziv uzrokovali su to urušavanje mosta. Mural zato jer je oslikan u slavu onog tko je počinio ratni zločin ubivši na osobito svirep način 13 zarobljenika. Naziv zato što je onaj tko je izvršio po svojoj prilici pripadao jedinici po kojoj je, do jučerašnjeg dana, imenovan Koranski most”, istaknuo je Pupovac.

“Zločin je počinjen 21. rujna 1991. godine, kada je zaustavljeno 25 vojnika u dva kamiona s područja Krnjaka nakon pregovora da predaju oružje. Jedna grupa šalje se u Karlovac u policiju, a druga grupa se zadržava na mostu – njih 17. Nakon kratkog vremena, 13 ih se likvidira, a četvorica skaču u vodu”, naglasio je.

Dodao je kako “zna da je sve više zaboravljanja odgovornih za ratne zločine i slavljenja onih koji su odgovorni za ratne zločine”.



“Znamo da ima murala različitim ratnim zločincima na prostoru bivše Jugoslavije, ali ne znamo da se na mjestu na kojem je počinjen zločin podižu murali i vrši imenovanje po onima koji su izvršili ratni zločin. Nije tu kraj. Kada se rodbina onih koji se sjećaju stradanja ubijenih zarobljenika, htjela ili hoće zapaliti svijeću, to im se ne dopušta. Kada na miran način žele komemorirati one koji su na početku rata ponijeli na onaj način na koji se u ratu ne smije ponijeti, žele odati sjećanje, to se ne dopušta”, rekao je Pupovac.

Mostov Miro Bulj je spočitnuo Pupovcu da ne spominje četničke spomenike u Vukovaru Veselinu Šoškočaninu.

“Riječ je o krvoloku kojega niti jednom riječi niste spomenuli. Napokon, kolega Pupovac, hrvatski narod morao bi znati gdje su kosti dr. Šretera, mirotvorc”, rekao je Bulj.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista predložio je Pupovcu da raskine koaliciju s HDZ-om na državnoj razini.

“Pupovac je zaboravio ključnu činjenicu koju nikada nije spomenuo i vjerojatno neće, a to je da su pripadnici njegove manjine, srpske manjine u jednom trenutku uzeli oružje i išli rušiti svoju državu Hrvatsku. Možda jednog dana čujemo ispriku, ali i dalje kritizira”, rekao je Hrvoje Zekanović.

Priključio se i Željko Sačić koji je naglasio da “ne samo da je Pupovac povrijedio Poslovnik, već i Ustav RH, Deklaraciju o Domovinskom ratu”.

“Hrvatski heroji koji su obranili Karlovac, zaslužuju vaše trajno poštovanje jer nas danas ovdje ne bi bilo da oni nisu stvarali hrvatsku državu i omogućili vam da koalirate s HDZ-om”, istaknuo je Sačić.

Govorio je i Stipo Mlinarić Ćipe iz Domovinskog pokreta.

“Reče čovjek (Pupovac) da Koranski most nije zaslužio to ime. Itekako je zaslužio. Znam da vama smeta i HOS, ali pokazujete da vam smeta i Specijalna policija koja je branila Karlovac. Hrastov je heroj!”, naveo je i dobio opomenu.

“Kolega vrijeđa postrojbu koja je aktivno sudjelovala u obrani RH. Nikako ne može na ovaj način govoriti. Oni koji su napravili zločin, oni će odgovarati”, istaknuo je Rade Šimićević iz HDZ-a. Na to mu je Bulj predložio da izađu iz koalicije s Pupovcem.

Nikola Grmoja iz Mosta je poručio Šimićeviću kako je Pupovac također “zastupnik vladajuće većine te da petkom glasaju zajedno”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI