NAKON ČETIRI GODINE VODSTVA: SDP je prestigao HDZ i postao prva opcija!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Da se sada održavaju parlamentarni izbori, vlast bi preuzeo SDP kojeg bi izabralo 27,8 posto birača što je za gotovo tri posto više nego u prosincu.

Nakon pune četiri godine vodstva HDZ-a, prva politička opcija, po anketama RTL-a i Promocije plus, bio bi SDP. Stranka Davora Bernardića prije samo mjesec dana imala je 25,2 posto što je tri posto manje nego na današnjoj anketi. U usporedbi sa siječnjem prošle godine to je rast od čak 10 posto jer je SDP tada jedva prelazio 16%.

HDZ je pao za pola postotnog boda, točnije sa 27,3% na 26,9%. Iako je prednost SDP-a na razini statističke pogreške, ovo je prvi put u četiri godine da Andrej Plenković nije relativni pobjednik. Posljednji put je SDP vodio po anketama kad je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Treći izbor građana bila bi stranka MOST koje je podržala Miroslava Škoru na predsjedničkim izborima. S obzirom na to da je Škoro nakon izbora najavio kandidaturu za premijera države, vjerojatno neće napustiti svoje koalicijske partnere pa bi time i prednost MOST-a mogla i dalje rasti jer za sada iako su treća opcija njihova prednost naprema postotku u prosincu (6,2%) je pala.

Miroslava Škoru podržali su i Hrvatski Suverenisti u kojem su najistaknutiji članovi Hrvoje Zekanović i europarlamentarka Ruža Tomašić. Oni, također, bilježe rast od 0,7% naprema prosincu.

HSS koji planira na izbore izaći s SDP-om bilježi nagli pad i njih bira samo 3% ispitanika. Istu potporu ima i neovisna lista Mislava Kolakušića. Nakon što je bio ugodno iznenađenje izbora za Europski parlament, izgleda da su mu predsjednički izbori bili prevelik zaloga i spustili rejting njegove liste jer mu se potpora prepolovila – sa 6,6% pao je na 3%.



HNS, stranka koja je u vladajućoj koaliciji, ovaj put najavljuje da će na parlamentarne izbore izaći samostalno iako imaju za sada samo 1,7% podrške. Nekako je javnost skeptična u njihov samostalni izlazak jer to je uvijek bila stranka koja se priključivala pobjednicima i sudjelovala u podjeli fotelja.

Trend pada nastavlja se i u stranci gradonačelnika Hrvatske, Milana Bandića. Na predsjedničkim izborima podržao je predsjednicu na odlasku Kolindu pa možda to potakne Plenkovića da koalira s BM365.

Prije samo mjesec dana, Andrej Plenković bio je najpozitivniji hrvatski političar, a danas ga je za čak 2% prestigao Zoran Milanović. Hrvatski narod kao da zaboravlja kako je Milanović imao svoju šansu na vrhu hrvatske politike i nije je iskoristio, vidjet ćemo je li ovo njegova druga sreća. Na trećem mjestu po izboru građana nalazi se Škoro, dok je Kolinda četvrta.

S obzirom na to kako se vodila kampanja za predsjedničke izbore i da se Kolindu vrijeđalo onako kako se niti jednog muškarca nikada ne bi, zaslužila je ona bolju poziciju.

U top 10 najpozitivnijih političara ušao je i Dario Juričan s 2,7 posto. Na dnu ljestvice je Zdravko Marić, a zadnji na listi je Davor Bernardić. Iako je njegova stranka u vodstvu za vlast, moglo bi to vodstvo padati ako se odluče staviti upravo Bernardića za nositelja liste pa tako i za budućeg predsjednika Vlade RH.

Najnegativniji hrvatski političari po izboru građana su Milan Bandić, Milijan Brkić koji je najavio kandidaturu za šefa HDZ-a, Goran Jandroković i Ivo Sanader. U nepoželjno društvo upali su i Gordan Maras te Milorad Pupovac.

Iako sada SDP ima malu prednost, građani su Vladi na kraju godine dali višu ocjenu nego na kraju 2018. i to za 2,26%, a porasla je i ocjena Sabora i za preko dva posto.

Sve u svemu kada zbrojimo i oduzmemo, građani su odlučili da žele promijene na Pantovčaku, a s obzirom na ocjenu koju su dodijelili Vladi, možda ipak Plenković neće napustiti svoju fotelju. Njegovi partneri sigurno neće više biti HNS, a prednost SDP bi se lako moga istopiti ako Davor Bernardić i dalje bude dobivao ovako loše ocijene od građana. A i nakon što je pokušao ukrasti svijetlo reflektora Zoranu Milanoviću u izbornoj noći, još više je njegov postotak padao.

Kao što bi se HDZ trebao posložiti unutar stranke i ne dopuštati da se vidi kako postoje sukobi na relaciji Brkić – Plenković tako bi se i SDP trebao pobrinuti da njihov predsjednik ne otvara usta kada to nije potrebno ili da ga bar pripreme što da kaže jer na ovaj način neće osigurati pobjedu na izborima.

Ako je Milanović mogao od djeteta s ispadima postati uvaženi gospodin, može valjda i Bernardić.

 

Autor: Hana Krnić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI