Nakon jučerašnjeg povijesnog pada na minus 37 dolara, cijena nafte jutros počela rasti

Cijena barela sirove nafte nakon jučerašnjeg povijesnog pada ispod nule, jutros je porasla i prešla u pozitivnu zonu i trenutno iznosi 1,76 dolara po barelu, a riječ je o ugovorima s isporukama u svibnju, kojima danas istječe rok. Porasle su i cijene nafte s isporukom u lipnju za 3,2 posto na 21,1 dolar dok je cijena na londonskom tržištu pala za 0,9 posto na 25,35 dolara.

Podsjetimo, rast cijena nafte uslijedio je nakon jučerašnjeg pada cijene ispod nula dolara za barel, što je događaj bez presedana u povijesti, a posljedica je nedostatka kapaciteta za skladištenje budući da zbog paralize ekonomije, a prije svega prometa uslijed pandemije kronavirusa, naftu gotovo nitko ne troši.

S cijenom nafte od minus 37 dolara prodavači su svakom trgovcu koji je htio kupiti naftu nudili 37 dolara po barelu, odnosno proizvođači su se rješavali zaliha nafte u skladištima i plaćali kupcima da je preuzmu jer je više nemaju gdje sladištiti. Ili, drugim riječima, proizvođačima se više isplati naftu pokloniti nego plaćati cijene skladištenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI