NAKON NESNOSNIH VRUĆINA EVO NOVIH PROBLEMA: Stiže velika promjena vremena, budite spremni! Za cijelu zemlju vrijede upozorenja

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Danas nakon niza vrućih i toplih dana i četvrtog po redu ljetnog toplinskog vala stiže velika promjena vremena.

U većini krajeva bit će promjenjivo oblačno i nestabilno. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, najprije na zapadu zemlje gdje je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme, uz najveću vjerojatnost na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji većinom sunčano i suho. Umjeren jugozapadni vjetar, povremeno s jakim udarima, poslijepodne će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar i slabjeti. Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 30 do 35 °C, na istoku i u Dalmaciji i malo viša, prognozira DHMZ.

Za cijelu zemlju su na snazi upozorenja. Za istok zemlje je na snazi narančasto upozorenje zbog vrućina, a onda i zbog mogućih jakih nevremena. Za središnju Hrvatsku i Liku i Gorski kotar na snazi je žuto upozorenje zbog jakih grmljavinskih nevremena. Za cijelu obalu je na snazi narančasto upozorenje, kako zbog vrućina, tako i zbog nevremena koja se očekuju. U Dalmaciji je zbog vrućina na snazi crveno upozorenje.



Iako će nedjelja na istoku Hrvatske početi sunčano, popodne će biti razvoja oblaka te mjestimičnih pljuskova praćenih grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženi. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a danju će biti neugodno vruće i sparno, prognozira Tomislava Hojsak za HRT.

Pljuskovi će biti češći u središnjoj Hrvatskoj, osobito u drugom dijelu dana, kada je moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, a dnevna će temperatura u sjevernijim područjima biti malo niža nego prošlih dana.

U gorju i na sjevernom Jadranu već od jutra nestabilno, uglavnom na širem području Rijeke, u Gorskom kotaru i Istri, gdje je osobito ujutro moguće grmljavinsko nevrijeme. Umjereno jugo popodne će okrenuti na jugozapadnjak i pojačati. Dnevna temperatura niža, osim na sunčanijim i uglavnom suhim otocima.

U Dalmaciji većinom sunčano, prolazno uz umjerenu naoblaku. Umjereno i jako jugo okrenut će na jugozapadni vjetar, a more će uglavnom biti malo i umjereno valovito. Danju vruće i vrlo vruće uz 33 do 37 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano. Puhat će većinom umjereno jugo, uz obalu jugozapadni i južni vjetar. More malo i umjereno valovito. Danju i dalje vruće i vrlo vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 33 do 36 °C.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Zbog promjene vremena koja stiže u nedjelju na kopno, a u prvim danima tjedna na Jadran, Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti:

Tijekom vikenda promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće.

Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu.

Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme.

Uz spuštanje prostrane termobaričke doline našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva.

U nedjelju će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara. Izraženijih pljuskova i grmljavine najprije će u subotu popodne biti u središnjim krajevima, u noći na nedjelju i u nedjelju ujutro na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, a zatim i još ponegdje u unutrašnjosti. Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom Jadranu.

Foto: DHMZ

Početkom tjedna promjenjivo

Idućih dana na kopnu svježije, osobito u ponedjeljak. Bit će djelomice sunčano i ne posve stabilno. Pljuskovi će biti češći na zapadu i sjeverozapadu, no poneki se ne može isključiti ni u istočnoj Hrvatskoj. Povremeno će puhati jugozapadni vjetar, u ponedjeljak prolazno i sjeverni. Od utorka temperatura ponovno u blagom porastu.

Nestabilno idućih dana i na sjevernom Jadranu, osobito u Istri i na širem području Rijeke, gdje će pljuskovi biti češći u ponedjeljak i srijedu. U Dalmaciji uglavnom suho, od utorka i djelomice sunčano, a tek je u srijedu moguć pokoji neverin. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, na jugu i sjeverozapadni. Dnevna temperatura niža nego proteklih dana, osobito na sjeveru, prognozira Tomislava Hojsak iz DHMZ-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI