Nakon proslave 25. godišnjice Oluje premijer i Vlada, predsjednik RH i predsjednik Sabora idu na godišnji odmor

CROPIX

Održana je posljednja sjednica Vlade prije dvotjedne pauze, Sabor od petka ne zasjeda nakon donošenja Zakona o obnovi Zagreba i okolice poslije potresa, a nakon proslave 25. godišnjice Oluje u Kninu 5. kolovoza, premijer i članovi Vlade, predsjednik Republike i predsjednik Sabora idu na odmor. Većina članova Vlade i predsjednik Republike Zoran Milanović odmarat će se u Dalmaciji, dok će premijer Andrej Plenković i ovo ljeto s obitelji provesti dva tjedna u vili Costabella pokraj Rijeke.

Riječ je o objektu koji nije definiran kao državna rezidencija, već njome upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova. Oduvijek je bila najpoželjnija lokacija za odmor visokih dužnosnika.

U njoj je u nekoliko navrata privatno s obitelji boravio tadašnji premijer Zoran Milanović, a i kratkotrajni predsjednik Vlade Tihomir Orešković volio je vilu skrivenu od vanjskih pogleda.

Bazen i šank u podrumu

Vila ima sobu za sastanke u podrumu s konferencijskim stolom i šankom, televizor te ukupno četiri sobe, od kojih svaka ima kupaonicu. U dvorištu je natkriveni bazen i brižno održavan vrt. Pomoćni objekt također služi kao apartmanski smještaj, u pravilu za osiguranje štićenih osoba. Bazen i vrt su najljepši dio kompleksa, a podrumski prostor sa šankom nudi dužnosnicima mjesto za opuštenije razgovore. U vili su rado boravili i Ivica Račan, Šime Lučin, Ivan Jarnjak, koji je navodno i teretanu donio, te Tomislav Karamarko, koji je za vrijeme kad je bio ministar unutarnjih poslova tamo ugostio srpsku delegaciju, na čelu s Ivicom Dačićem.

Sanader je više volio ploviti na Malo vitra. U vili su čelnici MUP-a često organizirali i sastanke sa šefovima tajnih službi. U SDP-u su tada tvrdili da Milanović, dok je bio premijer, nije trošio državni novac na hranu i piće, već mu je kuhala supruga Sanja Musić Milanović, a često se, tvrdili su izvori, spremala riba. Troškove boravka hrane i pića, tvrde u Vladi, sam podmiruje i premijer Plenković. I u njihovoj obitelji, govorio je prošlo ljeto novinarima, kuha supruga Ana Maslać Plenković, a da on logistički pomaže. On, pak, ne voli ribu, iako je Dalmatinac, već su mu punjene paprike omiljeno jelo, ali i plodovi mora. Druge državne rezidencije nije koristio, pokojni stric mu je živio u Rijeci pa je često znao dolaziti u Opatiju i Rijeku, a vila Costabella je i blizu Zagreba. Tamo se, rekao je, ugodno osjeća, a često ide i na Hvar, gdje mu je stric. I ove će ove godine nakon Oluje ići na odmor, a iz vile Costabella ići će na Sinjsku alku 9. kolovoza. Predsjednik Republike Zoran Milanović, kažu u njegovom Uredu, boravit će dva tjedna u državnoj rezidenciji vila Kovač na Hvaru odakle će obavljati službene obaveze.Rezidencija za Bakarića

Površine je oko 200 četvornih metara. Smještena je na samom kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila. Iako bi se od ljetne rezidencije, rezervirane mahom za predsjednike i premijere, očekivalo da se radi o raskošnom zdanju, koje u svojem sklopu ima i dodatne sadržaje poput bazena i slično, vila Kovač zapravo je vrlo jednostavna kuća, skromnog unutarnjeg uređenja, s tri spavaće sobe na katu i velikom terasom. Njezina najveća prednost je njezin položaj i veliki vrt koji sa svih strana štiti od pogleda znatiželjnika.

Plaža ispod samog izlaza iz kuće također je jedna od pogodnosti vile, kao i vezovi za brodove. Bivšu Bakarićevu vilu popularizirao je bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je tamo dolazio svako ljeto u svom desetogodišnjem mandatu, a čak je htio i nakon mandata plaćati za boravak, ali nije mogao pa je od tada godišnje odmore provodio na Pelješcu.

Milanović je također volio hvarsku rezidenciju. S obitelji je prvi put tamo boravio 2012., kada su s Korčule doletjeli helikopterom, a policijskim su gliserom odlazili na kupanje na Paklene otoke. Smještaj je, tvrdili su tada, plaćao sam. Inače, dnevni najam cijele vile Kovač u sezoni košta 15.000 kuna. Državne rezidencije su i zgrada Visoka u Zagrebu, objekti na Brijunima, te vila Kovač, a imaju ih pravo koristiti predsjednik Republike, predsjednik Sabora, premijer, predsjednik Ustavnog suda, predsjednik Vrhovnog suda, te glavni državni odvjetnik, kao i strani dužnosnici s članovima njihove pratnje, na zahtjev dužnosnika. Odluku o korištenju donosi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Jandroković u Malinsku

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, već tradicionalno, odmor će provesti s obitelji u Malinskoj, na otoku Krku, i to od 9. kolovoza, nakon Sinjske alke, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI