NAKON TEŠKIH RIJEČI I OTVORENOG RATA STIŽE DOGOVOR? ‘Dva brda’ riješile sve dileme ili se trakavica nastavlja?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Je li konačno stigao i dan D? Tema Vrhovni sud i izbor novog čelnika najvišeg sudskos tijela u Hrvatskoj sapunica je koja je trajala više mjeseci a imala je obilježja pravog rata između dva brda, Pantovčaka i Banskih dvora odnosno predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. Izbor odnosno prijedlog da Zlatan Đurđević zauzme vruću stolicu od Đure Sesse bila je pravi okidač tog ‘rata’.

Milanović je u međuvremenu predložio novog kandidata, Radovana Dobronića koji se čini kao prihvatljivije rješenje za Plenkovića i HDZ. No o svemu će odlučivati saborski Odbor za pravosuđe u četvrtak nakon saslušanja svih petero kandidata kad bi trebao dati svoje mišljenje o Radovanu Dobroniću, Milanovićevu odabraniku.

Ako HDZ-ova većina u ovom parlamentarnom Odboru odbije Dobronića, onda je sasvim izvjesno da on, nakon što ga nije podržala ni Opća sjednica Vrhovnog suda, neće dobiti zeleno svjetlo Sabora. I da ćemo gledati novu, četvrtu rundu u ovom iscrpljujućem odmjeravanju snaga između predsjednika Republike i premijera. Ako pak HDZ-ovci u četvrtak glatko podrže Dobronića, onda bi nagađanja o tihom dogovoru Plenkovića i Milanovića mogla dobiti svoju definitivnu potvrdu, piše Slobodna Dalmacija.

Ljeto je doista donijelo smirivanje situacije između dva zaraćena brda, no pitanje je li to nakon nešto laganijeg ljeta samo zatišje pred jesensku buru i novi teške udarce ili su dvojica državnika nakon salvi uvreda, teških riječi, optužbi, podmetanja i čega sve ne uspjeli naći kompromis po pitanju izbora čelnika Vrhovnog suda kao i druge važne stvari oko koje postoje nesuglasice a to je izbor veleposlanika.

U političkim se krugovima doduše spominje mogućnost da su predsjednik i premijer rasporedili ona najvažnija veleposlanička mjesta i složili se oko izbora Dobronića, no trena nakon svih događaja posljednjih mjeseci sve uzeti s velikom rezervom.



“Gospodin Dobronić ima sve propisane uvjete za obnašanje dužnosti predsjednika Vrhovnog suda i samim tim je kvalificiran biti kandidat” kazao je gostujući na N1 televiziji, predsjednik parlamentarnog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Ustvrdivši da Zakon o sudovima nije smanjio ustavne ovlasti predsjednika Republike Hrvatske, već pomogao i njemu i Saboru i stručnoj javnosti da doista valoriziraju tko je od prijavljenih kandidata doista najbolji.

Bačić je još dodatno prisnažio i bacio ipak sumnju na uspješan ishod.

“Mi u HDZ-u od prvog dana govorimo da nemamo kandidata. Čuli smo stav Opće sjednice Vrhovnog suda. U vladajućoj većini ćemo nakon nekoliko dana sjesti i odlučiti tko je po nama najbolji kandidat. Na Odboru za pravosuđe suglasnost mogu dobiti svi kandidati, potporu mogu dobiti jedan ili dva kandidata, ili se u četvrtak uopće ne mora glasati. Glasanje se može i odgoditi. Mi ćemo ocijeniti prema vlastitim kriterijima tko je za nas najpovoljniji kandidat”,  poručuje glavni HDZ-ov čovjek u saborskom klubu.

Dakle koliko se iz svega može isčitati postoji mogućnost da se trakavica zvana izbor šefa Vrhovnog suda još malo nastavi.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI