NAKON UVOĐENJA EURA KAO NACIONALNE VALUTE: Evo koliko će iznositi naknada za povrat ambalaže

ilustracija

S obzirom da se od 1. siječnja 2023. godine uvodi euro kao službena valuta, mnoge zanima kako će se iskazivati naknada za povrat ambalaže.

Premijer Andrej Plenković je rekao kako je “ključno u cijelom procesu zaštititi potrošača, a u tome će pomoći Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao i niz drugih nadležnih institucija”.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za N1 su odgovorili koliko će iznositi naknada za povratnu ambalažu nakon uvođenja eura.

“Iznos naknade za povratnu ambalažu odredit će se sukladno svim propisima koji uređuju uvođenje eura u Republici Hrvatskoj. Povratna naknada nije iznimka u odnosu na ostale izračune u procesu zamjene hrvatske kune eurom”, naglasili su.

S obzirom na to da fiksni tečaj konverzije iznosi 7,53450 kn, to bi značilo da će te za bocu za koju sada dobijete 0,50 kuna od siječnja sljedeće godine dobiti 0,07 eura, odnosno, umjesto 50 lipa dobivat će se sedam centi.Što se tiče dvojnog iskazivanja, ono se neće primjenjivati na povratnu ambalažu. Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023.

U “Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom” piše da poslovni subjekt nije dužan dvojno iskazivati cijenu i drugi novčani iskaz vrijednosti u slučaju “povratne naknade na ambalaži, aparatima za povrat ambalaže te za povratne naknade ambalaže koje su vidljive na automatiziranom uređaju za preuzimanje otpadne ambalaže”.

S obzirom da su automati i samoposlužni uređaji izuzeti od obveze dvojnog iskazivanja, ipak u slučajevima kada se na njima može dobiti račun, on mora biti dvojno iskazan.

Ambalaža s iskazanim piktogramom povratne naknade koja je bila u prodaji i prije dana uvođenja eura i na kojima su iznosi iskazani u kuni koristit će se i nakon dana uvođenja eura do potrošnje zaliha, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI