NAPAO MEDIJE I OPORBU: ‘Tražite od mene da hapsim Srbe’

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Nakon što se saznalo kako Duško Kornjača, čovjek kojeg BiH i Interpol traže zbog zločina protiv čovječnosti, godinama mirno radi i živi u Novom Sadu kao liječnik, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije poslalo je priopćenje u kojem navode kako ga nemaju namjeru izručiti.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije postupa isključivo u skladu sa zakonom, a ne po nalogu izdanom od strane bilo koje televizije, uključujući i televizije N1 Beograd ili Sarajevo”, odgovorili su na upit N1.ba.

Istaknuli su kako nema zakonske osnove da ga izruče BiH.

Ranije u danu na ovu temu se žestoko osvrnuo i predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je Duško Kornjača državljanin Srbije čije izručenje traži “BiH i prozapadna opozicija i da se radi o uglednom liječniku”.



“Po kojem zakonu tražite od mene da hapsim Srbe? Vama (misli na oporbu i medije) je posao bio da šaljete srpsko meso u kesama. Ja neću, a nemam ni pravo niti po jednom zakonu Republike Srbije”, rekao je Vučić.
“Ali ovi poslušni pričaju takve priče kako bi se dodvorili velikim silama, pa kažu, ‘Vučić štiti ratne zločince’. Ne štitim, već poštujem neke principe. Ja više ne želim slušati teorije kako Srbija ima najviše ratnih zločinaca. Ja je neću, neću takvu teoriju i ne možete mi ništa. Ne možete me natjerati da vam vjerujem i slušam. Kada pobijedite na izborima, tada ću vas poslušati. Kažite ljudima javno kakva je vaša politika, a ne po ambasadama jedno, a ljudima drugo”, rekao je iritirani Vučić.
Kornjača je, doznaje Istraga, uredno zaposlen u jednoj privatnoj klinici gdje radi kao specijalist gastroenterologije, a navodno je gostovao i u televizijskom emisiji na lokalnoj televiziji.

Podsjetimo, Kornjača je tijekom rata u BiH imao širok popis dužnosti. Obično ga predstavljaju kao ratnog zapovjednika općine Čajniče, no iz podignute optužnice vide se sva njegova zaduženja. Naime, tereti ga se da je u razdoblju od sredine travnja 1992. do kraja lipnja 1992. godine na području općine Čajniče, u okviru širokog i sustavnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske općine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije zapovjednik ratnog štaba Srpske općine Čajniče te predsjednik Skupštine općine i ministar obrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, Kornjača planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče“.

Njegov brat Milun, nekadašnji zapovjednik paravojne skupine “Plavi orlovi” dobio je kaznu od pet godina zatvora zbog istog kaznenog djela. Na području općine Čajniča, u Lovačkom domu u mjestu Mostine, ubijeno je više od 40 bošnjačkih civila, a ostaci većine žrtava još nisu nađeni.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI