NAPETOSTI NA JUGU EUROPE: EU oštro zaprijetila Turskoj!

Na sastanku 24. i 25. rujna čelnici Europske unije odlučit će se za primjenu pristupa “mrkve i batine” prema Turskoj, rekao je predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel, koji predlaže i multilateralnu konferenciju s ciljem ublažavanja napetosti u istočnom Mediteranu.

Michel je to rekao u izjavi novinarima Reutersa i još pet novinskih agencija u trenutku dok između članica EU-a Cipra i Grčke, s jedne strane, i Turske, koja je članica NATO-a, tinja sukob zbog nafte i plina.

EU je Ankari zbog toga već nametnuo blage sankcije, a 27 članica EU-a tim će se pitanjem uskoro ponovno baviti te potvrditi svoju potporu Grčkoj i Cipru, rekao je Michel.

“Primjenjujući pristup mrkve i batine, u svojoj vanjskoj politici pronaći ćemo sredstva koja ćemo upotrijebiti da bismo poboljšali odnose, ali i ona kojima ćemo reagirati, ne bude li nas se respektiralo”, rekao je Michel.

Predsjednik Europskoga vijeća, koji bi prije summita trebao posjetiti Grčku, Cipar i Maltu, predlaže i međunarodnu konferenciju o istočnom Mediteranu.“To bi mogao biti najbolji način za smirivanje napetosti u regiji i pronalaženje puteva dijaloga”, rekao je dodavši da je tu ideju već natuknuo Ateni i Ankari. “Ono što se događa, što se događalo proteklih nekoliko tjedana, ne može se nastaviti.”

Michel je rekao da bi se na tom skupu moglo raspravljati o pitanju morskih granica u istočnom Mediteranu, energetici, sigurnosti i migracijama.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI