NAPETOSTI SE PROŠIRILE NA SVEMIR: Šef ruske svemirske agencije poručio da se sankcije moraju ukinuti

Čelnik Roskosmosa Dmitrij Rogozin u subotu je na društvenim mrežama kazao kako je cilj sankcija Zapada protiv Rusije “ubiti rusko gospodarstvo i gurnuti naš narod u očaj i glad, baciti našu zemlju na koljena”.

“Zato vjerujem da je obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj postaji i drugim projektima moguća samo uz potpuno i bezuvjetno ukidanje ilegalnih sankcija”, dodao je.

Prijedlozi Roskosmosa o prekidu suradnje na ISS-u sa svemirskim agencijama Sjedinjenih Država, Kanade, Europske unije i Japana uskoro dostaviti ruskim vlastima, istaknuo je Rogozin.

Inače, u srijedu su američki astronaut i dva ruska kozmonauta zajedno su sletjeli u Kazahstan.

Europska svemirska agencija priopćila je u ožujku da obustavlja suradnju s Roskosmosom na misiji ExoMars – slanju rovera na Mars u potrazi za znakovima života na površini Crvenog planeta. Britanska satelitska tvrtka OneWeb objavila je da je sklopila ugovor s tvrtkom SpaceX Elona Muska za slanje svojih satelita u orbitu nakon što je 4. ožujka otkazala lansiranje 36 satelita s ruskog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu zbog zahtjeva koje joj je Moskva postavila u posljednjem trenutku.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI