Napokon objavljena radosna vijest: Kolinda se vratila! Ajmo malo o nedoumicama koje je izazvala…

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kao što je poznato predsjedničina novogodišnja turneja po Americi izazvala je burne reakcije u hrvatskoj javnosti, ali su se njezinim tajanstvenim izbivanjem iz Hrvatske, pogotovo čudnim izjavama kao i 'ekskluzivnim' fotografijama nastalim s one strane ograde Bijele kuće gdje može doći i svaki turist, pozabavili i mediji u regionu. Sve to je izazvalo brojne nedoumice pa čak i otvorene sumnje da je predsjednica u Ameriku otišla iz privatnih interesa o trošku države.

Napokon je u subotu 7. siječnja ove godine objavljena radosna vijest:’Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović završila je posjet Sjedinjenim Američkim Državama i danas se vraća u Hrvatsku’, javio je HRT. Inače, planirani petodnevni posjet Washingtonu Kolinda je produljila za dva dana jer su joj se, navodno, otvorile još neke mogućnosti za razgovore s predstavnicima američkog političkog života. Kao što je poznato predsjedničina novogodišnja turneja po Americi izazvala je burne reakcije u hrvatskoj javnosti, ali su se njezinim tajanstvenim izbivanjem iz Hrvatske, pogotovo čudnim izjavama kao i ‘ekskluzivnim’ fotografijama nastalim s one strane ograde Bijele kuće gdje može doći i svaki turist, pozabavili i mediji u regionu. Sve to je izazvalo brojne nedoumice pa čak i otvorene sumnje da je predsjednica u Ameriku otišla iz privatnih interesa o trošku države. Takvim sumnjama svoj doprinos dale je i sama predsjednica svojim nemuštim izjavama, kojima se, stječe se dojam, nije uspjela ‘izvaditi iz neobrana grožđa’ nego se sve više ‘pokapala’. Tako je njezino putovanje u Ameriku, za sada, završilo s tri prijave Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, no, stvarne posljedice te novogodišnje turneje još se ne mogu ni nazrijeti.

Medijski fijasko

Ovdje, po nama, najveću odgovornost za totalni medijski fijasko njezina putešestvija po SAD-u, snosi njezin tim koji se apsolutno nije snašao niti adekvatno reagirao u kriznim situacijama, kakve su se dogodile, nakon što su mediji naprosto opsjedali Ured na Pantovčaku i tražili podrobno obrazloženje njezina novogodišnja putovanja. A da je njezin Ured žurno reagirao i podrobno obrazložio razloge i ciljeve predsjedničina odlaska u Ameriku, šteta bi bila znatno manja ili je uopoće ne bi ni bilo. Priomjerice da je njezin Ured razloge i ciljeve predsjedničina puta obrazložio na način kako je to u svom kometaru na jednom portalu uradila dr. Gorana Grgić, redovita medijska komentatorica na australskom ABC-u i Sky Newsu, kao i nizu australskih i međunarodnih portala i koja predaje međunarodne odnose, američku unutarnju i vanjsku politiku na Sveučilištu u Sydneyju, Kolindin posjet Washingtonu bi se u Hrvatskoj promatrao iz sasvim drugačijeg, pozitivnog,kuta. Tako dr. Gorana Grgić pojašnjava da hrvatska predsjednica nije prva koja je pohitala sastati se s članovima i ljudima bliskim budućoj američkoj administraciji. ‘Japanski premijer Shinzo Abe preusmjerio je svoj put u Peru na sastanak zemalja APEC-a kako bi se u New Yorku sastao s Trumpom samo tjedan dana nakon američkih predsjedničkih izbora. S obzirom na neizvjesnost koju nosi nadolazeća administracija, mnogi čelnici država, ponajprije oni iz zemalja saveznica, pokušavaju ostaviti pozitivan dojam na Trumpa. Svima im je zajednička zabrinutost da bi u suprotnom mogli snositi ozbiljne posljedice u idućim godinama, posebno ako Trump zaista ostane dosljedan kad je riječ o nekim obećanjima glede smjera američke vanjske politike’, piše dr. Grgić.

Nitko nije znao iskontrolirati štetu

No, na žalost, nitko iz predsjedničina Ureda na Pantovčaku nije smio ili nije znao objasniti njezine prave razloge odlaska u Ameriku, a kada je šteta već nastala, nitko nije znao PR-ovski iskontrolirati štetu koja je učinjena za samu predsjednicu.
Tako je ispalo, da, ako je namjera i bila dobra , sve je završilo fijaskom i nemuštim izjavama same predsjednice, koja se, kako su primjetili i drugi mediji, i doslovce morala sama vaditi iz gliba u koji je sasvim nepotrebno upala. Osnovno pitanje na kojem će javnost i dalje inzistirati glasi -zašto je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović bez državničkog protokola boravila u drugoj zemlji. Iz toga, naravno, proizlaze i druga pitanja, koja se nameću sama po sebi, kao naprimjer, ‘nije li zloupotrijebila svoju funkciju kako bi, uz službene sastanke, boravak u SAD-u iskoristila i za neka od privatnih druženja’. Zbog toga će ova afera, koja to možda i ne bi bila, da se na vrijeme pravilno reeagiralo, na kraju poprimiti puno veće razmjere nego se predsjednica Kolinda nadala. Mjesecima će se povlačiti po Povjerenstvu za sukob interesa, novinari će i dalje propitkivati, a političku štetu Pantovčak će još dugo morati sanirati. Stoga i ne čudi da predsjedničin rejting stalno pada, a da su joj njezini vjerni Torcidaši, nakon svega posvetili i pjesmu:’Good bye America,srce me kući tjera, tamo me Jakov čeka’!



Facebook Comments

Loading...
DIJELI