NARASTAO DUG OPĆE DRŽAVE: Evo koliko iznosi, a rastu potrebe za financiranjem na razini cijele države

Foto: Ilustracija/ Darko Tomas Cropix

Hrvatskoj se očito ne piše sjajno u financijskom smislu. Naime, dug opće države potkraj svibnja ove godine iznosio je gotovo 344 milijarde kuna, što je za 5,9 milijardi ili 1,7 posto više nego godinu dana ranije, zadnji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

To su komentirali analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA) koji očekuju nastavak njegova rasta u apsolutnom iznosu uslijed rastućih potreba za financiranjem na razini cijele države.

Prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom i unutarnjeg i inozemnog duga.

Tako je unutarnji dug veći za 4,5 milijardi kuna ili 2 posto u odnosu na kraj svibnja 2021. godine, na gotovo 223 milijarde kuna, što je u najvećoj mjeri rezultat rasta duga središnje države na stavkama dugoročnih vrijednosnih papira i dugoročnih kredita.

Istodobno, inozemni dug uvećan je za 1,4 milijarde kuna ili 1,2 posto, na 121 milijardu kuna.U odnosu na kraj travnja, međutim, dug opće države smanjen je za 12,1 milijardu kuna. Smanjenje duga opće države na mjesečnoj razini rezultat je namire euroobveznice koja je dospjela 30. svibnja 2022., za čije refinanciranje su sredstva prikupljena travanjskim izdanjem euroobveznice u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura, ističu iz RBA.

Vlada očekuje da bi do kraja godine udio javnog duga u BDP-u trebao iznositi 76,2 posto BDP-a ili za 3,6 postotnih bodova manje u odnosu na 2021. godinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI