NASA OBJAVILA NOVOST: Lansiranje novog svemirskog teleskopa odgođeno do Božića

Pixabay

Zbog lošeg vremena na mjestu lansiranja na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike odgođeno je lansiranje NASA-inog svemirskog teleskopa “James Webb”. On je dizajniran tako da zaviri u svemir dalje nego ikad. Lansiranje je odgođeno najranije do Božića, objavila je svemirska agencija.

Kašnjenje lansiranja od 24 sata u europskoj svemirskoj luci u Francuskoj Gvajani uslijedilo je nakon dvodnevnog odgađanja zbog poteškoća uzrokovanim u električnoj komunikaciji između lansirnog vozila i njegovog tereta, navodi NASA.

Inkapsulacija snažnog infracrvenog teleskopa u teretni prostor rakete Ariane 5 završeno je 17. prosinca.


Raketa je sada spremna za lansiranje u subotu između 12:20 i 12:53 po GMT-u.

Ako sve prođe po planu, instrument vrijedan devet milijardi dolara bit će pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.Teleskopu Webb nakon toga će trebati mjesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, udaljenoj otprilike milijun milja od Zemlje, što su otprilike četiri udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Za usporedbu, Webbov 30-godišnji prethodnik, svemirski teleskop Hubble kruži oko Zemlje na udaljenosti od 340 tisuća milja.

Teleskop Webb, koji nosi ime po NASA-inom čelniku iz 1960.-ih, oko 100 puta je osjetljiviji od Hubbla i očekuje se da će revolucionirati astronomsko razumijevanje svemira i našeg mjesta u njemu.

Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da gleda kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde.

Glavno zrcalo novog teleskopa sastoji se od 18 šesterokutnih segmenata od pozlaćenog metala berilija, a ima i mnogo veće područje prikupljanja svjetlosti, što mu omogućuje promatranje objekata na većim udaljenostima.

Astronomi kažu da će napredak donijeti uvid u svemir koji nikada ranije nije viđen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI