Nastavak apsurdnog cirkusa i kaosa u BiH: Dodik građanima koji negiraju genocid obećao zaštitu! A sam je napravio nevjerojatnu stvar

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Nakon što je, netom prije svog odlaska, austrijski diplomat Valentin Inzko uspio progurati zakon u kojem se u BiH zabranjuje negiranje zločina koji su se dogodili u Srebrenici i drugim mjestima, u BiH vlada kaos.

Dodik sam kreirao kaos te se prijavio policiji
Glavni akter ovog kaosa svakako je glavni čovjek Republike Srpske Milorad Dodik koji se s ovom odlukom nikako ne može pomiriti. Policija Republike Srpske štitit će svakoga tko bi mogao biti uhapšen zbog kršenja novog zakona o kažnjavanju negiranja genocida u BiH, najavio je Dodik.

“Ako netko pokuša da uhiti, privodi, policija RS će to sprečavati”, poručio je Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. Dodik je u srijedu izjavio da se sam prijavio Tužiteljstvu BiH u Sarajevu zbog negiranja genocida.

Pozvao je sve da odmah dojave policiji ako saznaju da obavještajne službe eventualno djeluju na teritoriju srpskog eniteta: uskoro će biti otvoren poseban broj preko kojeg će građani RS moći javiti policiji ukoliko im je potrebna zaštita.

Vlada Republike Srpske potvrdila je zakon kojim se zabranjuje vrijeđanje Republike Srpske: tko bude RS ili njene narode nazvao genocidnim ili agresorskim, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Zakon bi danas trebala usvojiti Narodna skupština Republike Srpske.



Srpski entitet u BiH također usvaja zakon po kojem van snage stavljaju odluku Visokog predstavnika koji je proglasio kaznu za negiranje genocida koji je srpska vojska počinila u Srebrenici u srpnju 1995. Pravno su odluke Visokog predstavnika automatski državni zakon, čemu bi se entiteti morali prikloniti, no vlast u Banjaluci na čelu s Miloradom Dodikom prkosi.

Novi zakon su srpske stranke dogovorile u ponedjeljak: tko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Ako je kazneno djelo izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.Ako kazneno djelo počini zaposleni u institucijama financiranim iz proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Vlast Milorada Dodika negira da je u Srebrenici počinjen genocid. Valentin Inzko iskoristio je ovlasti visokog predstavnika da nametne zakone neposredno prije nego što će napustiti BiH i funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice prepustiti Christianu Schmidtu.

Već godinama visoki predstavnik ne nameće zakone niti smjenjuje nekooperativne političare, u nastojanju da političari u BiH sami preuzmu odgovornost za svoje postupke, ali i zato što nema konsenzusa u Vijeću za provedbu mira, diplomatskom tijelu koje upravlja radom Visokog predstavnika, s obzirom da je Rusija protiv takvih intervencija.

Srbi su također najavili blokadu državnih institucija tako što neće sudjelovati u njihovom radu.Dodik je u srijedu pozvao direktora obavještajne agencije SIPA da nijedan Srbin ne bude uključen u procese zbog kršenja zakona o negiranju genocida.

Apsurdne izjave 

Ako ste mislili da je to sve samo pročitajte sljedeće  izjave: “Vjerujem da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer će se tako nešto i njima dogoditi ubrzo”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Drugu izjavu dao je Branimir Đuričić: “”Ako me privedu, ponovit ću ono što sam rekao na Twitteru. Ja se kao potomak jasenovačkih žrtava, kao žrtva nesporno genocida, kao politolog i novinar i kao predsjednik Udruženja novinara RS već dvadesetak godina detaljno bavim istraživanjem genocida.”

“Zbog toga sam napisao da nikada neću moći pristati na to da je šest milijuna židovskih civila, milijun i pol armenskih civila i više od 700.000 srpskih civila ubijenih u genocidu jednako, zaista velikom i sramnom ratnom zločinu počinjenom nad bošnjačkim zarobljenim vojnicima”, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI