NEĆE BITI POPUT PRETHODNIKA: Biden ne pomišlja na sastanak sa sjevernokorejskim vođom

Ne postoji nikakva namjera da se američki predsjednik Joe Biden sastane sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, poručila  je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Upitana hoće li Bidenov diplomatski pristup Sjevernoj Koreji uključiti i to da “sjedne s predsjednikom Kim Jong Unom”, kao što je učinio njegov prethodnik Donald Trump, glasnogovornica kaže: “Mislim da će ovaj pristup biti nešto drugačiji i da to nije njegova namjera”.

Na prvoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući otkad je stupio na dužnost održanoj prošlog četvrtka, Biden je rekao da mu je glavno vanjskopolitičko pitanje upravo Sjeverna Koreja.

Rekao je da je pripravan na “neku vrstu diplomacije” s tom zemljom ali da “to mora biti uvjetovano i rezultat denuklearizacije”.

Pjongjang želi da SAD i druge zemlje olakšaju ekonomske sankcije koje su zemlji nametnute zbog programa razvoja nuklearnog oružja.



Američki dužnosnici nove administracije rekli su da su pokušali stupiti u diplomatski kontakt sa Sjevernom Korejom ali da nisu dobili odgovor.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI