NEKI LIJEVO, NEKI DESNO, HRVATI IPAK NAJVIŠE VJERUJU HDZ-u?! NO, OVA STRANKA JE VRLO OPASNA KONKURENCIJA: Istraživanje otkrilo nove odnose na političkoj sceni

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Očito je da HDZ-u afere baš i ne smetaju, SDP-u veliku opasnost predstavlja Možemo!, a Domovinski pokret i Most se bore za prevlast na krajnjoj desnici.

To se ukratko da zaključiti iz istraživanja koje je objavila N1 televizija na reprezentativnom uzorku 1.300 glasača Hrvatske.

HDZ bi tako pobijedio na parlamentarnim izborima da se oni održe danas i to s osvojenih 30,9%. SDP znatno zaostaje te je na 15,2%, a većina njihovih glasova prelijeva se u Možemo! koji su došli na korak do druge pozicije s 13,5%.


Domovinski pokret (8,4%) i Most (7,4%) komotno prelaze izborni prag. Niti jedna ostala stranka ne bi dobila više od 2% glasova, dok je neodlučnih glasača 12,1%.

Istraživanje je zanimljivo u tom smislu jer promatra i maksimalni doseg stranaka, odnosno, ukupni broj glasača koji razmatraju glasati za pojedinu stranku.HDZ je pritom najjača stranka i s obzirom na doseg, mogući je izbor za 36% glasača. Razlika između rejtinga i dosega je 5,1% i ukazuje da je HDZ blizu maksimuma. Razmatra ih vrlo malo birača ostalih stranaka, najviše Domovinskog pokreta.

Možemo! je po dosegu druga stranka s 27,1%, što je za 13,6% više nego njihov rejting. Dodatni potencijal čine uglavnom glasači SDP-a. Na trećem mjestu je SDP s 26,5%. Stranka privlači glasače manjih stranaka ljevice, starije i izrazito lijeve birače. Potencijal im je dodatnih 11%, manje negoli kod Možemo!.

Most je po dosegu četvrta stranka (20,3%), sa zamjetnim potencijalom od 12,9%. Za poboljšanje rejtinga treba privući glasače centra koji je u najvećem postotku razmatraju, a u Mostu vidi opciju neovisnu o tradicionalnim lijevim i desnim politikama.

Domovinski pokret ima ukupni potencijal od 17,6%. Za dodatnih 9,2% morat će se boriti za naklonost krajnje desnih HDZ-ovih glasača.

Stranke koje s obzirom na razmatranje glasača mogu prijeći izborni prag, kad bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica, su: Fokus (5,4%), Radnička fronta (5,5%), Centar (6,7%) i HNS (5,6%).

Čak 56% glasača smatra da bi HDZ pobijedio na izborima kad bi se oni održali danas. Uz rezultate na prijašnjim izborima, mišljenje se temelji na najlojalnijem biračkom tijelu jer je 92% glasača HDZ-a uvjerena je u pobjedu stranke, snažnoj lokalnoj organizaciji, rasprostranjenom stavu da HDZ odražava bilo naroda.

Snagu HDZ-a potvrđuju i glasači ostalih stranaka. Tako 50% birača Domovinskog pokreta, 43,3% Mosta misle da bi HDZ pobijedio na izborima.

Na ljevici druga priča. Njihovi su glasači puno sumnjiviji kada je u pitanju dolazak na vlast. Glasači SDP-a daju istu šansu HDZ-u i SDP-u da će pobijediti na izborima (32,3% i 35,4%). Glasači Možemo uvjereniji su u mogućnost da platforma pobijedi, i to njih 48,3%.

Što se tiče političke orijentacije biračkog tijela, 38,3% glasača izjašnjava se kao desno orijentirani, 34,2% lijevo, a 27,5% kao centar. Glasači centra nešto su manje motivirani za izlazak na izbore, moguće zbog nedostatka stranke sa snažnom organizacijom i vjerodostojnom politikom.

Glasači Mosta deklariraju se kao centar (40%) ili umjereno desno (36,7%). HDZ i Domovinski pokret izravni su konkurenti i među umjerenim i među izrazito desno orijentiranim biračima.

Možemo! se pozicionira među umjereno lijeve glasače (50,5%), slično kao i SDP gdje je nešto više izrazito lijevih glasača.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI