NEMA LOSOSA NI RAKIJE, ALI IMA CVIJEĆA: Evo koliko i na što troši Milanovićev ured

Foto: Goran Stanzl/Pixsell/Večernji list

U doba inflacije zanimljivo je pratiti kako se povećanje cijena odražava na državne institucije pa tako i na Ured predsjednika. Kupovina namirnica i plan javne nabave transparentni su u Uredu predsjednika, a na to nas podsjeća nabava lososa za mandata bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Evo što ove godine nabavlja Ured predsjednika Zorana Milanovića i koliko se troši na namirnice, objavio je Dnevnik.hr.

Prije svega treba istaknuti kako proračun Ureda predsjednika iznosi oko 40 milijuna kuna.

Na prvi pogled primjetna je štednja u Uredu predsjednika. Tako se za meso izdvaja 150 tisuća kuna, a još toliko za voće i povrće dok će se na svježu ribu utrošiti manje nego 2021. i to ukupno 95 tisuća kuna.

Za kavu i čaj na godišnjoj razini izdvaja se 49 tisuća kuna, a za mlijeko dodatnih 35 tisuća kuna.

“Poskupio je i zejtin i šećer i sve i brašno, ulje, prema tome, troši se manje nego ikad”, rekao je Milanović.



Ured predsjednika troši i na cvijeće jer goste treba primjereno dočekati. Za španjolskog premijera su to kale, a za francuskog predsjednika amarilis i šeboj.

Na cvijeće se troši 180 tisuća kuna.

No, predsjednik navodi kako se malo troši na rakiju, vino, alkoholna i bezalkoholna pića i to je na godišnjoj razini 80 tisuća kuna, odnosno 10 tisuća kuna manje nego prošle godine.

Usporedbe radi, bivša predsjednica je 2016. na tu stavku potrošila 160 tisuća kuna.

Na Pantovčaku se plaća i održavanje, i to od hladnjaka, elektroinstalacija, stolarije, klima uređaja, popravka vrtlarskih strojeva, a za svečana primanja dižu se i zastave, koje će ove godine stajati 45 tisuća kuna što je 5000 kuna više nego prošle godine.

Najpoznatija nabava na Pantovčaku sigurno je ona iz mandata Kolinde Grabar-Kitarović, kad se tražilo četiri tone lososa. Grabar-Kitarović na pitanje o tome rekla je kako se pitanjima javne nabave – ne bavi.

I Milanović ističe kako se ne bavi pitanjima javne nabave te u troškove nije intervenirao.

Na pitanje novinara na što se najviše troši, Milanović je odgovorio da ne zna.

“Mislim, ja nisam predstojnik Ureda, znate da je to odvojeno. Što ne znači da kada bi Ured funkcionirao skandalozno, ja ne bih rekao – ‘sve ću vas promijeniti'”, naglasio je predsjednik.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI