NEMA ŠALE: SAD uvodi sankcije zbog korupcije bosanskohercegovačkim političarima

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu u ponedjeljak su priopćili kako je proširen popis osoba kojima su uvedene sankcije zbog korupcije.

Zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine kažnjeni su zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Domu naroda parlamenta BiH Asim Sarajlić i sadašnja tužiteljica u Tužiteljstvu BiH Gordana Tadić, koju je u listopadu prošle godine Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH smijenilo s mjesta glavne državne tužiteljice, stoji u priopćenju.

SDA-ov zastupnik Sarajlić bio je uključen u korupciju visoke razine što uključuje trgovinu utjecajem, zloporabu položaja te primanje mita u zamjenu za utjecanje na odluke o zapošljavanju u državnim tvrtkama kakva je BH Telecom, navodi se.

Sarajliću se trenutačno sudi pred Općinskim sudom u Sarajevu po optužnici za trgovinu utjecajem koja je podignuta nakon što su u javnost dospjele snimke njegovih telefonskih razgovora u kojima se hvalio mogućnošću zapošljavanja i postavljanja kadrova bliskih njegovoj stranci.

Ranije je bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost potpredsjednika SDA u kojoj je bio i na dužnosti predsjednika kadrovske komisije. Čelnik SDA Bakir Izetbegović ipak nije tražio njegovo isključenje iz stranke, a nagradio ga je i mjestom u državnom parlamentu uz obrazloženje kako se borio u ratu i bio ranjen. Sarajlić je čak dobio mjesto predstavnika BiH u parlamentarnoj skupštini NATO-a.Gordana Tadić, koja je bila glavna tužiteljica BiH od 2019. do 2021. godine, kako je ocijenila američka administracija, koristila je svoj položaj za promociju osobnih i obiteljskih interesa, ali i za “zaštitu svojih političkih pokrovitelja od kaznenog progona”.

Koga SAD smatra njezinim političkim pokroviteljima nije pojašnjeno, no dio medija u BiH opetovano je prozivao Tadić zbog prevelike bliskosti HDZ-u BiH.

“Ova veoma ozbiljna zloporaba položaja simbol je neprimjerenog političkog utjecaja na pravosudna tijela BiH i spremnosti nositelja pravosudnih funkcija da ignoriraju opredjeljenje da objektivno provode zakon”, stoji u izjavi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI