Nema više pucnja iz Gričkog topa: Prvi put nakon Prvog svjetskog rata

Foto: Cropix

Grički top simbol je grada Zagreba. Od davne 1877. godine Zagrepčanima najavljuje podne.

Svakog dana u 12 sati zatrese se kula Lotrščak i druge građevine zagrebačkog Starog grada i preplaše se oni ne navikli na pucnjeve.

Upravo zato Grički top od 28. ožujka, po prvi puta nakon stanke u Prvom svjetskom ratu ,ne odjekuje ulicama Zagreba, javlja 24 sata.

Top koji je i danas na Griču u kuli je od 1987. godine. Trenutni topnik, Alem Tutundžić peta je generacija gričkih topnika. Radi ovaj posao 11 godina, nakon što je naslijedio Stjepana Možara.

“Mislim da je za opće dobro da top nije u funkciji. Prilikom pucnja cijela kula Lotrščak, ali i okolne zgrade na Starom gradu zadrhte, a sve su jako stare gradnje. S druge strane, stanovnike Starog grada, ali i centra zvuk lako može preplašiti pa je bolje pričekati s tradicijom, za dobro građana”, rekao je topnik Tutundžić.



Kroz medicinsku masku Alem, koji je odrastao u Zagrebu, rekao je da se i sam uplašio potresa, ali da je ostao staložen. “Tu sam nedjelju bio budan, osjetio sam podrhtavanje i naravno da mi nije bilo svejedno, ali zbog ukučana sam ostao smiren”, kazao je.

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo potvrdilo je informaciju o stanci pucanja iz topa. Rekli su kako su pucnji iz Gričkog topa i time nastale vibracije dodatno uznemirivale građane Gornjeg grada.

Nakon konzultacija s Uredom za upravljanje kriznim situacijama i s Kriznim stožerom, 28.3. pa do daljnjega obustavili su pucanje s kule Lotrščak.

O Gričkom topu su ispričane brojne priče, a postoji i legenda koja kaže kako je u 16. stoljeću Grički top točno u podne ispalio hitac na turski tabor koji je bio smješten pored rijeke Save. Pucanj je ubio pijetla kojeg je kuhar na pladnju nosio turskom paši. Buka topa Turke je uplašila pa su pobjegli i više nikada nisu došli u Zagreb.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI