NEPLAĆENI PREKOVREMENI, PRAZNICI, BLAGDANI! Vozačica iz Slavonije proziva Cammeo: ‘Sve sam prijavila, ali nitko nije reagirao’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

I ovoga su puta, kao što to inače čine na internetskim stranicama Radničke fronte objavili niz pisama nezadovoljnkih djelatnika koji su njima dijele svoja iskustva pa se tako ondje moglo pronaći zanimljivo pismo jedne Slavonke koja se javila na oglas u kojem Cammeo taxi u Slavonskom Brodu traži radnike.

”Prikupila sam svu potrebnu dokumentaciju i potpisala ugovor u Osijeku. Na razgovoru su mi rekli da je plaća 4000kn neto. Nakon potpisivanja ugovora sam shvatila da je riječ o bruto plaći u iznosu od 4000kn, ostatak isplaćuju kao naknadu za prijevoz i topli obrok”, objašvanja ova vozačica u uvodu pisma ističući kao prednost svojeg posla to što je imala priliku biti sama u vozilu pa samim time nije osjetila pritisak ili eventualna vrijeđanja te omalovažavanja poslodavaca.

”Nedostaci su radno vrijeme od 12 sati dnevno pa od rasporeda ovisi jeste li dnevna ili noćna smjena. Pauza je onda kad nema posla. Poslije noćne smjene vam se računa slobodan dan, tako da recimo radite od 19.00 do 07.00. Dođete kući, odspavate bar malo i to vam je slobodan dan jer ujutro idete ponovo raditi od 07.00. Plaća, kao što sam gore i navela, fiksno 4000kn. Osim u onom periodu početka Covid 19,kad je država zatvarala sve, tad su nam smanjili plaću na 3200 zbog „korone“ iako smo imali isto posla kao i mjesec prije a od države su primili potporu”, žali se ova danas već bivša djelatnica naglašavajući kako noćne smjene, prekovremeni sati, rad blagdanima i praznicima nisu dodatno plaćeni, niti su prema njenim riječima za takvu opciju u Cammeo službi čuli.

Nije uspjela prijaviti

”Drugo, uopće niste prijavljeni na Cammeo nego na neki j.d.o.o. koji je jedan u nizu. Jer koliko sam shvatila, kad dostignu određen iznos prometa, odjavljuju nas s te firme i prijavljuju na novi j.d.o.o.Dakle, ja sam „sama dala otkaz iz osobnih razloga“ 31.05. i 01.06. se zaposlila kod drugi j.d.o.o. s drugim OIB-om, ali istim direktorom. Ako se pobunite, dobijete otkaz zbog toga što „niste poštivali pravila firme, opetovano kršili naredbe i tako redom“ iako nemaju ni jedan pisani trag o tome. Kad dobijete takav otkaz, iznenada, bez ikakve najave i obrazloženja nemate nikakva prava na HZZ jer vas ova država ne štiti. Štiti poslodavca”, smatra ova Slavonka koja je nepravilnosti pokušavala prijaviti, no bez uspjeha. Slali su je kako naglašava ‘od vrata do vrata’ i od telefona do telefona’. ”Iako su neslužbeno rekli da takvih prijava imaju puno i da ništa od toga, zaprimit će i moju samo da ju popunim on line. Ako ju potpišem imenom i prezimenom dobit ću i povratnu informaciju nakon njihovog uviđaja. Naravno da sam se potpisala i naravno da nisam dobila nikakav odgovor. Prošlo već punih 13 mjeseci od tada. Što se tiče prijave, rekli su mi da ih mogu tužiti, ali da neću ništa dobiti time jer će ovi jednostavno prebaciti poslovanje na drugi j.d.o.o. i da neću ništa postići. Kako su u Cammeo taksiju loše plaće, naravno da se nisam usudila pravit si novi trošak i tako da sam odustala od tužbe. Nitko mi nije rekao da ako tražim radnička prava imam pravo tužiti poslodavca bez plaćanja sudskih troškova, ali u roku od 15dana od „tamo nečega, ne znam ni sama čega, dana kad sam dobila otkaz, dana kad sam dobila pisano rješenje o otkazu”.

Zakon je pisan tako da iako ne moramo platiti sudske troškove ipak moramo otići kod odvjetnika jer ovu gore u DORH-u, Ministarstvu i gdje sve već nisam zvala mi nisu savjetovali ništa osim da se ne isplati. Zato ponavljam kako ova država ne štiti radnika nego poslodavca, jer iako sam im sve ovo napisala, priložila, platnu listu, rekla im da im mogu priložiti rasporede iz kojih se vidi kad sam radila noćne, dnevne, nedjelje i lako se može izračunati koji je fond sati za taj mjesec bio. I da toga na listama nema jer nema ni jednog sata noćne smjene. Svakog radnika su mjesečno potkrali za cca 200 0kn neto, pa na to doprinosi, pa PDV i tako redom i koliko je to manje uplaćeno u mirovinski i državni proračun. Jesu li reagirali? Nisu. Zašto? Zna se zašto? Neki su nedodirljivi. Svi smo mi u ovom društvu jednaki, samo što su neki ipak jednakiji od ostalih”, zaključuje ova nezadovoljna djelatnica, čije smo navode pokušali provjeriti i u prozvanom Cammeu iz kojeg nude nešto drugačiju verziju priče.



Naime, kako tvrde prosječna plaća njihovih djelatnika najveća je na tržištu taksi prijevoza, a konkretne brojke ovise o lokaciji, određenim vožnjama te modelu zaposlenja.

Iz tvrtke se hvale

“U Slavonskom Brodu su plaće bile između 4.000 i 5.000 kuna u neto iznosu. Bile su takve jer od sredine prošle godine Cammeo u Brodu radi po modelu franšiznog poslovanja – dakle mali poduzetnici i obrtnici djeluju pod brandom Cammeo, a oni nisu ni vlasnički ni organizaciji povezani sa samim Cammeom. Tako da od sredine prošle godine Cammeo ne zapošljava ni jednog djelatnika u Slavonskom Brodu, a samim time ne dogovara ni uvjete rada za djelatnike svojih franšiznih partnera”, kažu iz ove tvrtke naglašavajući da je i radno vrijeme uređeno Zakonom o radu te da inspekcija njih, kao I sve druge poduzetnike posjećuje i kontrolira na mjesečnoj bazi. ‘’I drago nam je da redovito nadziru naše poslovanje, a time i radno vrijeme naših djelatnika, jer je to najbolji dokaz da su navedene tvrdnje nebuloze’’, naglašavaju nadalje u Cammeu uz opasku da su od početka pandemije u nekim sredinama zabilježili pad poslovanja i do 80 posto u nekim sredinama pa se zahvaljuju Vladi na pomoći koja im je bila od koristi za njihove zaposlenike koji su na račune dobili točno onoliki iznos koliki im je država uplatila.

“Da nismo, opće poznato je da bismo automatski izgubili pravo na korištenje navedene mjere”, podsjećaju iz ove taksi kompanije. I kada govore o plaći te o drugim naknadama u Cammeu se pozivaju na Zakon o radu.

“Svi djelatnici Cammea su zaposleni u jednom društvu/tvrtki, dok u Slavonskom Brodu kao i u svim gradovima u kojim poslujemo imamo franšizne partnere (tvrtke odvojene vlasnički i organizacijski od Cammea a koje koriste naš brand), a među njima su i obrtnici, i samozaposlene osobe, i mikro poduzetnici (j.d.o.o) i mali poduzetnici. Dio naših franšizera su naši (donedavni) vozači te nam je iskreno drago da i sada voze za sebe, zapošljavaju i bave se poduzetništvom’’, tvrde nadalje u Cammeu u kojem ne žele govoriti ni o razlozima otkazivanja ugovora pošto su oni strogo definirani internim pravilnikom te Zakonom o radu, a to su uglavnom kršenja sigurnosnih procedura. “Čak ni teoretski nije moguće da je djelatniku otkazan ugovor o radu jer “se pobunio” pogotovo uz deficit  kvalitetnog vozačkog kadra”, tvrde u Cammeu u kojem tu s objašnjenjima nisu stali.
“Kada poslodavac jednostrano otkaže ugovor o radu, odnosno kad djelatnik “dobije otka”, poslodavac mora podnijeti detaljno izvješće zašto je došlo do toga i obrazložiti svaki navod. Otkazi se u Hrvatskoj baš i ne mogu dijeliti “šakom i kapom”,  a to da HZZ uskraćuje određena prava osobama koje dobiju izvanredni otkaz, nema veze s nama’’, oštro komentiraju. Kako navode, Cammeo u Hrvatskoj posluje 15 godina, i svo to vrijeme susreću se s istupima anonimnih pojedinaca koji svoje tvrdnje nisu potkrijepili dokazima.

‘”Dopustite nam da dodamo i nekoliko činjenica:
* U posljednjih godinu dana izgradili smo preko 500 malih poduzetnika: omogućili smo našim vozačima da postanu franšizeri – da otvore svoju tvrtku pod našim brandom i zapošljavaju vozače, organiziraju rad i svoje vrijeme kako žele te im na taj način zahvalili na dugogodišnjem radu.
* Svi naši vozači voze nova i sigurna vozila koja su stara do najviše 3 godine
* Svi važni poslovni procesi koji se odnose na zaposlenike vezani su za franšizni način poslovanja i vode se iz centrale tvrtke, a kako bismo osigurali 100%-tnu primjenu svih zakona. Tako smo postigli da svi naši vozači budu zaštićeni jer oni su temelj našeg poslovanja
* Prosječna “starost” naših vozača u Cammeu je 6 godina; što je samo po sebi pokazatelj da je sustav okrenut vozaču”, zaključuju iz Cammea.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI