NESLUŽBENO SE DOZNAJE: Do Uskrsa bi većina mjera trebala popustiti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako bi nove mjere trebale popustiti do Uskrsa. Ukida se ograničenje radnog vremena te se ukidaju covid-potvrde za većinu mjesta. Potpuno bi se trebale ukinule mjere vezane za ograničenje broja osoba. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a tu su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Postoji mogućnost da na razini preporuke ostane nošenje maski u kinima i kazalištima. Sve je izglednija mogućnost da se ugostiteljima vrati mogućnost korištenja potpunih kapaciteta, iz pretpandemijskog razdoblja, odnosno da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

Dodatna popuštanja bila bi i u školama te na fakultetima. Maski na hodnicima više ne bi bilo, a ne bi ih morali nositi ni profesori osim ako to sami žele. Osim toga, razgovara se i o mogućem ukidanju i jedine preostale mjere, a to je testiranje učenika u slučaju da u razredu postoji pozitivan učenik.

Unatoč popuštanjima ne planira se prestati upozoravati građane na mogućnost širenja zaraze, tako da će preporuka nošenja maske biti naglašena. Također, higijena i distanca te provjetravanje trebala bi se poštovati.



U isto vrijeme, dok se mjere popuštaju, struka upozorava na novi soj omikrona, tzv. XE, za koji govore da se širi 43 posto brže od izvornog omikrona, ali, na sreću, ne uzrokuje teže oblike bolesti, prenosi Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI