Nestala je memorijska kartica na kojoj se nalaze svi snimljeni razgovori Josipe Rimac?

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nacional je prošli tjedan došao u posjed fotodokumentacije koja otkriva kako izgledaju uređaji i prislušna oprema putem kojih su istražitelji mjesecima tajno nadzirali telefonske razgovore bivše gradonačelnice Knina i državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac. Jedan ključni dio navodno im nedostaje. 

Riječ je o fotografijama koje su istražitelji pronašli u mobitelu koji su oduzeli Josipu Plesiću, osobi od najvećeg povjerenja Josipe Rimac. Plesić je bivši je zaposlenik SOA-e i MUP-a, a trenutno ima udio u vlasništvu više tvrtki.

Izvor koji je Nacionalu dostavio spomenutu dokumentaciju, otkrio je da prilikom uhićenja Josipe Rimac i pretresa prisluškivanog automobila, u sklopu prislušne  opreme nisu pronašli memorijsku karticu na kojoj se nalaze svi snimljeni telefonski razgovori Josipe Rimac u svom izvornom obliku. Odnosno policija i Državno odvjetništvo prešućuju hrvatskoj javnosti da je memorijaksa kartica nestala, navodi list.

Ako nije izgubljena, netko ju je sklonio i može s kartice rekonstruirati sve ono to su s te kartice na servere prebacili istražitelji. Time se otvara pitanje gdje je kartica nestala i hoće li netko kompletan sadržaj dostaviti javnosti.

Još početkom kolovoza Nacional je pisao da su neki akteri koji se samo imenom spominju ostali nepoznati, te da neki dijelovi fale. Nacionalov izvor tvrdi da je Josipa Rimac u jednom od svojih razgovora izravno kontaktirala Andreja Plenkovića u situacijama gdje joj je trebala pomoć za neke poduzetnike. Izvor je naveo da iz razloga što sadržaj mobitela još uvijek nije dostupan sudu, još uvijek nema sadržaja njezinih poruka.



Nacionalovi izvori tvrde da je Josipa Rimac, kako bi pomogla eksponentima interesne hobotnice bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Kramarka i donedavnog predsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, vodila kompromitirane razgovore s pretero, što bivših, što sadašnjih ministara  iz administracije Andreja Plenkovića.

Izvor koji je Nacionalu dostavio fotografije prislušnog uređaja RM 300-20530, navodi da je uređaj talijanske proizvodnje te da vrijedi približno 80.000 eura. Prislušni uređaji i mikrofoni bili su postavljeni ispod mjenjačkog sklopa. U automobilu su postavljena dva mikrofona s jedne i druge strane automobila. Oprema je montirana, nagađa list, u Auto-kući Kovačić u Splitu, gdje je Rimac i preuzela svoj Audi marke Q5. Dobila ga je kao zamjensko vozilo svog Audija marke A4 koji im je dovezla na servis popravak.

Svi snimljeni razgovori ostali su zabilježeni na memorijskoj kartici, ali i na server koji povlači podatke s kartice. Među fotografijama nalazi se i GPS uređaj za praćenje kako bi se uspostavila točna lokacija Josipe Rimac.

Nedugo nakon izbijanja afere Jutarnji list je objavio da istražitelji pokušavaju utvrditi je li joj netko dojavio da joj je vozilo ozvučeno jer je nekoliko dana prije okončanja tajnog nadzora, odlučila obaviti protuprislušni pregled automobila. Prema izvorima Jutarnjeg list o tome je razgovarala sa Tonijem Matason, nekadašnjim šefom zadarskog centra SOA, današnjim direktorom za korporativnu sigurnost Hrvatske pošte i već navedenim poduzetnikom Josipom Plesićem.

Nakon što je pronašla prislušni uređaj, Rimac nije odmah otišla na policiju, nego se obratila SOA-i, piše Nacional. Nije bila sigurna tko ju prisluškuje, pa je mislila da to netko radi neovlašteno, a time ugrožava nacionalnu sigurnost. Tek nakon nekoliko dana otišla je prijaviti pronalazak uređaja za prislušivanje u sjedište zagrebačke Kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici. Bio je to kraj višemjesečnog istraživanja, piše Nacional.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI