PLENKOVIĆ PRELOMIO: Objavio imena novih ministara, evo tko je ‘žrtvovan’

Patrik Macek/PIXSELL

Sjednica Predsjedništva HDZ-a počela je u 20 sati, nakon politički vrlo burnog dana

Tijek događanja:

22:14 “Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade je Predrag Štromar, a ministrica obrazovanja prof. Blaženka Divjak. Dražen Bošnjaković će preuzeti pravosuđe, Lovro Kuščević upravu, Davor Božinović MUP. Tomislav Ćorić će preuzeti energetiku i zaštita okoliša, a Marko Pavić će voditi ministarstvo rada i mirovinskog sustava”, objavio je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

“Odgovornost HDZ-a, podržati domovinsku stabilnost, provoditi program Vlade, to su naši ciljevi. Ispružena ruka koju smo dali drugoj stranci je tu i vrijeme je da se okrenemo poslu te da stranke rade ono za što postoje. Bili su to pregovori, ovo što sam rekao je zaokružena priča”, rekao je Plenković. Ministar Barišić više neće biti u Vladi, već to mjesto, kao i mjesto ministra graditeljstva, pripada HNS-u.

“Sutra ćemo predstaviti ministre. Spekulacije koje čitate nisu ni bile predmet razgovora. Ima onih koji se vesele da nešto ne uspije, ali taj film nećete gledati”, kaže Plenković.

Premijer nije želio otkriti koliko ruku u Saboru ima. Rekao je da ih ima dovoljno.



“Ako predlažete toliko ministara, onda imate ruke. Nebitno je tko će sve dignuti ruku, važno je da imamo većinu”, rekao je.

Što se tiče ministra Barišića koji prestaje biti ministar znanosti i obrazovanja, Plenković je rekao:

“Zahvalio sam Barišiću na suradnji, hvala mu što se trudio, sve što je napravio, napravio je u najboljoj vjeri.”

Na pitanje je li bilo izdvojenih mišljenja na Predsjedništvu, Plenković je rekao da ih nije bilo, iako je Milinović rekao pri dolasku na sjednicu da će tražiti neka objašnjenja.

“Je li vrijeme za neke političke iskorake – je”, dodao je Plenković.

Upitan o Agrokoru, Plenković nije želio komentirati, rekavši da je danas imao neke druge prioritete.

“Cilj je stabilizacija same kompanije. Cijeli naš angažman usmjeren je na sačuvanje radnih mjesta i stabilnosti naše ekonomije”, rekao je predsjednik HDZ-a.

22:02 Dražen Bošnjaković potvrdio je u četvrtak navečer da će preuzeti pravosuđe, neslužbeno, Kuščević preuzima upravu, a predstojnik Ureda premijera Davor Božinović MUP, javlja N1.

Neslužbeno, nagađa se da će Tomislav Ćorić preuzeti energetiku i zaštitu okoliša, a da će Barišić voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, javlja N1.

21:30 Završila je sjednica Predsjedništva HDZ-a te se očekuje izjava Andreja Plenkovića.

20:30 Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, malo je kasnio na sjednicu. Po ulasku u zgradu ponovio je floskulu koju smo ovih dana već čuli: “Sve će biti dobro”.

20:29 Po ulasku u zgradu Vlade kratku izjavu novinarima dao je i Gordan Jandroković.

„Idemo tamo u dobroj vjeri. Sada ćemo razgovarati o sadržaju sporazuma pa će izjave biti nakon razgovora. Nove ministre volio bih imati što prije, ali ne mogu vam točno reći kada. Idemo u Vladu, razgovaramo u Vladi“, rekao je Jandroković. (više pročitaj ovdje)

20:15 Neslužbeno se doznaje da će HNS-u pripasti dva ministarstva, a da bi ruku za Vladu trebao podići i Glasnović, javlja N1. Ministarstvo pravosuđa navodno će preuzeti HDZ-ov Dražen Bošnjaković. U političkim se kuloarima neslužbeno može čuti i da dosadašnji ministar graditeljstva Lovro Kuščević odlazi u Ministarstvo uprave.

Kako je već ranije najavljeno, HNS-u pripada Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje bi trebala preuzeti profesorica s varaždinskog FOI-ja Blaženka Divjak.

Pozicije Pave Barišića i Tomislava Ćorića još su upitne, no šuška se da bi i oni bi trebali ostati u Vladi, ali u drugim ministarstvima.

19:48  Andrija Mikulić po dolasku na Predsjedništvo kratko je kazao: “Sve ćete čuti na vrijeme.”

19:42 Počinju pristizati članovi Predsjedništva. “Strpljenje! Sve će biti u redu”, poručio je Vladimir Šeks.

19:18  I predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dolazeći na sastanak u Banske dvore izjavio je kako će podržati većinu koja će biti dogovorena danas i sutra i podržati Vladu.

 O novim ministrima će govoriti premijer, rekao je Kosor, odgovarajući na novinarske upite te naglasio kako je važna stabilnost Hrvatske da bi se riješili problemi Agrokora, gospodarski problemi, a dolazi i turistička sezona te  treba riješiti pitanje graničnih prijelaza. Mislim, da su to građanima najvažnije teme, zaključio je Kosor.

Na sastanak u Vladu je pristigao i saborski zastupnik  Branko Hrg (HDS).

18:48 Saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja dolazeći u četvrtak kasno popodne u Banske dvore novinarima je kratko rekao da će u Vladi razgovarati o suradnji i o umirovljeničkim problemima koje je moguće riješiti u idućem razdoblju.

18:40 Sjednica Predsjedništva HDZ-a navodno je zakazana za večeras u 20 sati, što znači da bi se imena ministara trebala znati već sutra.

17:56 U Banske dvore su u četvrtak popodne pristigli saborski zastupnici nacionalnih manjina koji su novinarima kratko izjavili da idu na sastanak u Vladu.

 Ušli su zastupnici Milorad Pupovac, Furio Radin, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, Robert Jankovics i Ermina Lekaj Prljaskaj. (više pročitaj ovdje)

16:45 Ministri polako napuštaju Banske dvore, a većina ne želi davati izjave novinarima. Tko je sve izašao te što su rekli pročitajte ovdje.

16:31 Ministar graditeljstva Lovro Kuščević nije želio konkretno komentirati hoće li ili neće morati otići s mjesta ministra graditeljstva. Naglasio je da se definitivno vidi u politici, i to na istaknutoj i važnoj funkciji. Hoće li ona biti ministarska ili ne, nije želio reći. “Pregovori traje, o svemu će se još razgovarati”, rekao je Kuščević.

16.20 Nešto iza 16 sati nastavljeni su pregovori.

16:03 Predsjednik dubrovačko-neretvanske Županijske organizacije HNS-a i član Središnjeg odbora te stranke Valentin Dujmović rekao je u četvrtak kako nikome nego njemu nije bilo teže glasovati za koaliciju s HDZ-om, te poručio kako njegov odnos s donedavnim “mentorom” Androm Vlahušićem, koji je bio protiv koalicije, zbog toga nije narušen. (više pročitajte ovdje)

16:00 HDZ navodno može računati na pet ruku HNS-ovaca, a to su Milorad Batinić, Božica Makar, Marija Puh, Bernarda Topolko i Stjepan Čuraj kao zamjena Ivana Vrdoljaka. Kako smo još u srijedu izvijestili, koaliciji s HDZ-om žestoko se protive Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Nada Turina Đurić i Goran Beus Richembergh.

15:37 Predrag Štromar nije želio potvrditi je li što već dogovoreno ili nije.

„Nećemo smanjiti zahtjeve. Pozicije i mjesta tražit ćemo ona za koja mislimo da možemo najviše dati. Nećemo odustati od projekata, kurikularne reforme i boljitka za hrvatsko društvo“, rekao je Štromar koji nije želio reći od čega bi odustali pod pritiskom HDZ-a.

15:30 Neslužbeno doznajemo da su dva ministarstva koja je tražio HNS već dogovorena. Pozicija ministrice obrazovanja, kako je već pisano, pripast će HNS – ovoj Blaženki Divjak. HNS u ovom trenutku zasigurno ima i ministarstvo graditeljstva, na čijem će čelu biti i novi potpredsjednik sabora, Predrag Štromar.

No, prema neslužbenim informacijama, od ministarstva pravosuđa HNS je morao odustati. Naime, HNS Plenkovićevoj većini doprinosi s pet, umjesto sa svih devet zastupnika te je ova činjenica razlog zbog kojeg su se morali odreći Ministartsva pravosuđa.

14:13 HNS-ovi Predrag Štromar i Matija Posavec su izašli iz Vlade, a Štromar je poručio:

“Nema ustupaka. Sve naše vrijednosti koje gaji HNS, te vrijednosti unosimo u ovu Vladu. Još nismo završili razgovore, sljedeća runda možda već bude za par sati. Još ništa nije odlučeno o ministarskim mjestima. Mi ćemo zavšriti pregovore ako će oni biti na taj način da te vrijednosti možemo prenijeti na cijelo hrvatsko društvo”.

Nakon novinarskog podsjetnika da još nijedan koalicijski partner nije uspio promijeniti HDZ i pitanje zašto misli da to oni mogu, Štromar je odvratio: “Vi ste vidjeli, pratili ste zadnjih nekoliko dana koliko smo razgovarali u HNS-u. Sigurno smo vagali jedno, drugo i treće. Stavili smo interes države prije stranke. Mi jednostavno vjerujemo, nemamo alternativu. Ne idemo spasiti svoju kožu. Ako uspijemo poboljšati Hrvatsku, to će dići i HNS”.

Na pitanje koja će ministarstva dobiti Štromar je rekao da će se sve znati za par sati, a na pitanje o kurikularnoj reformi rekao je: “Vodit ćemo obrazovnu reformu. Kroz Ministarstva i s ministrom.”, prenosi N1.

12:27 Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg pri izlasku iz Vlade novinarima je kazao da bi za nekoliko sati ili najkasnije sutra trebalo biti poznato tko su novi ministri, prenosi N1.

HNS-ov Milorad Batinić kaže da se oni nisu predomislili te da je to legitimna odluka većine. Tvrdi da nisu prekršili ugovor sa SDP-om jer su oni dobili svojih 9 mandata i s njima rade najbolje

“Ništa nije gotovo, Štromar i tim će pregovarati predstavljajući svoj plan i vidjet će mogu li se dogovoriti”, poručio je, piše RTL. 

12: 20 U HDZ-ovu timu u zgradu su ušli predsjednik Sabora Gordan Jandroković i šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

12:05 HNS-ovi Predrag Štromar i Matija Posavec upravo su stigli u Banske dvore na pregovore, javlja N1.

11:46 Božica Makar iz HNS-a kazala je kako još uvijek ništa nije gotovo. “Mi imamo svoje uvjete”, kaže.

“I Glasnović i Esih i Hasanbegović su uvjet, i ministarstvo obrazovanja koje će provesti kurikularnu reformu. Ne mislim da smo izdali birače ni da smo prekršili sporazum jer se Narodna koalicija ionako raspala nakon izbora”, poručila je Makar, prenosi Jutarnji list.

11:28 Anka Mrak Taritaš rekla je da ona sebe u ovoj kombinaciji ne vidi, ali da zna da svakog birača može pogledati u oči. ostaje u Saboru kao nezavisna zastupnica, dodala je (više pročitajte ovdje)

10:52 Štromar koji bi trebao zasjesti na mjesto potpredsjednika Vlade je došao u HNS i otkrio novinarima kako će ispred HNS-a s HDZ-om uz njega pregovarati Matija Posavec te da će pregovori započeti iza podneva, nakon što završi sjednica Vlade (više pročitajte ovdje).

10.44 Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je formiranje nove vladajuće koalicije HDZ-a i HNS-a te rekao kako vjeruje da taj kompromis neće oslabiti HDZ, a nužan je za stabilnost države, a vjeruje i da on ostaje ministar zdravstva.

Na suradnju HDZ-a i HNS-a Kujundžić gleda kao na kompromis, nužan i u životu i politici, koji u sebi ima malo manje ili više gorčine.

“To je hrvatska realnost, nama treba stabilna država”, istaknuo je, prenosi 24 sata.

10:34 Kandidatkinja HNS-a za novu ministricu obrazovanja, Blaženka Divjak, rekla je da je potreban novi natječaj za voditelja ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, dodavši da treba naravno sve prije provjeriti. Za nju je ključna depoliticazija obrazovanja te dodala da je “sigurno da kurikularna reforma nema alternativu” (više pročitajte ovdje).

10:11 Očekuje se i obraćanje Anke Mrak Taritaš, javlja N1. 

10:10 Kako se neslužbeno doznaje, pregovori HNS-a i HDZ-a trebali bi početi u podne u Vladi.

10:06 Premijer Andrej Plenković na početku redovne sjednice Vlade u svom uvodnom obraćanju ministrima i javnosti nije komentirao izglednu koaliciju s HNS-om.

9:40  Stjepan Čuraj, koji će u Saboru zamijeniti Vrdoljaka rekao je da će poštivati sve odluke vodstva stranke (više pročitajte ovdje)

9:35 “Imena nisu važna, važna je Hrvatska i stabilnost Vlade, ne moram biti ministar”, rekao je novinarima pri dolasku na sjednicu Vlade ministar graditeljstva Lovro Kuščević, ali otkrio da još nije razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem.

9:05 Ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić ušao je u zgradu Vlade. Ministrova fotelja ozbiljno je poljuljana, već se šuška o imenu koje će ga zamijeniti (više pročitajte ovdje).

8:40 Ivan Vrdoljak došao je u HNS, kako je rekao, popuniti formulare za odlazak iz Sabora


Premijer Plenković će danas prije sjednica Vlade u 10 sati najvjerojatnije, kao i obično kako komentira političku situaciju u zemlji i odluke koje donosi, komentirati i koaliciju s HNS-om.

Na dnevnom redu Sjednice je prijedlog strategije nacionalne sigurnosti te zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Tu su i odluke o proglašenju strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to – „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Đakovo“, “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje“, „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Velike Gorice“ i „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Vukovara”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI