Neugodni problemi za ministricu Divjak: Saznajemo što se događa

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kojim ravna ministrica Blaženka Divjak, našlo se na udaru Obrazovnog sindikata. Naime, prosvjetari prozivaju resorno ministarstvo zbog stvaranja nereda i konfuzije, a povodom za to im je naputak koji je stigao na adrese osnovnih i srednjih škola, a koji prema njihovim riječima, daje oprečno tumačenje troškova javnog prijevoza, od onoga definiranog stavkom Temeljnog kapitalnog ugovora (TKU).

Novi Ugovor na snazi je od 1.prosinca, a sporno je pak tumačenje članka 66. TKU-a te nesuglasica oko definiranja javnog prijevoza. Vertikala obrazovnih sindikata požalila se premijeru Andreju Plenkoviću, ali i ministrici Divjak te ministru rada Paviću. Prema definiciji iz zakona organizirani javni prijevoz jest onaj koji postoji na određenoj relaciji, neovisno o tome omogućuje li zaposleniku redovit dolazak na posao i povratak istoga.

Iz tumačenja Ministarstva može se iščitati da u slučaju da postojeća linija javnog prijevoza ne omogućuje zaposleniku redoviti dolazak na posao, njemu neće biti isplaćena naknada troškova od jedne kune po kilometru za korištenje osobnog automobila, već će mu biti isplaćena u visini protuvrijednosti karte javnog prijevoza.

Međutim, Sindikat hrvatskih učitelja tumači da se iz takve definicije zaključuje da bi primjerice autobus koji jednom dnevno prometuje kroz neko naselje bio smatran organiziranim prijevozom, a članak 66. na kojega se pozivaju propisuje da redoviti dolazak i povratak s posla osigurava onaj javni prijevoznik, kod kojeg je vozni red organiziran tako da vrijeme čekanja od dolaska na radno mjesto, do početka radnog vremena zaposlenika ne prelazi 45 minuta.

Inače, kada već govorimo o Ministarstvu obrazovanja, valja napomenuti kako je riječ o resoru u kojem trenutačno sjedi najveći broj pomoćnika i državnih tajnika u povijesti toga sektora. Tako ministrica Divjak ima njih čak devetero, od kojih je pet nasljedstvo bivšeg HDZ-ova ministra, a četvero je sama imenovala te se po tome pitanju javljaju problemi dvostruke zapovjedne linije.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI