Nevjerojatan podatak: U glavnom gradu Austrije čak 430 tisuća domaćinstava ne posjeduje automobil

Prema aktuelnoj analizi Prometnog kluba Austrije (VCÖ), broj domaćinstava u austrijskoj prijestolnici koja ne koriste automobil je u proteklih deset godina veći za 25 posto. Posljednji podaci govore da ukupno 430.000 domaćinstava ne posjeduje automobil.

U 2010. godini taj broj je iznosio 345.000. U 2020. godini 73 posto stanovnika Beča je svakodnevno pješačilo, koristilo javni prijevoz ili biciklo.

VCÖ smatra kako postoji veliki potencijal za rast ovog postotka proširenjem biciklističke infrastrukture, poboljšanjem ponude javnog prijevoza i sukorištenja automobila ili car sharinga, i to prije svega izvan Beča, kada se automobil najviše koristi za posjete članova porodice ili izlete.


“Gusta mreža javnog prometa i lokalno snabdijevanje su glavni razlozi nekorištenja automobila. Automobil za mobilnost u Beču ne igra veliku ulogu. Drugi automobil koji u prosjeku pređe 6.400 km godišnje posjeduje samo 100.000 domaćinstava. To znači da ovi automobili nisu u upotrebi ni pola sata dnevno”, objašnjava ekspert za saobraćaj Michael Schwendinger.

Prvi automobili u prosjeku pređu 12.400 km, što također znači da većinu vremena stoje na parking mjestu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI