NEVJEROJATAN POSAO HGSS-ovaca: Satima tražili nestalu osobu, a priče društva se iz sata u sat mijenjale ‘

HGSS

HGSS Stanica Gospića proteklog vikenda dobila je dojavu o nestanku četvrtog člana skupine koja je imala namjeru popesti se na vrh Kiza koji se nalazi u lancu Dabarskih kukova.

HGSS

“Proteklog vikenda na Baškim Oštarijama u jednom kampu održavao se Mystic Mountain Festival. HGSS Stanica Gospić, u subotu u 21.20 sati, od  posjetitelja festivala zaprimila je dojavu o nestanku osobe koja je u društvu s još troje ljudi krenula u šetnju. Navodno imali su namjeru popeti se na vrh Kiza koji se nalazi u lancu Dabarskih kukova.

Na teren je odmah po dojavi izišlo 13 spašavatelja s tri vozila. Tri člana ove „ekspedicije“ više sretno nego spretno uspjeli su se vratiti u bazni kamp, ali četvrti član je mistično nestao… Od trenutka spoznaje da fali jedan član festivala priča i okolnosti nestanka temeljem izjava preostalih članova mijenjaju se iz sata u sat. Spašavatelji su cijelu noć pretraživali sve šumske ceste na širem području Baških Oštarija te pokušavali temeljem izjava preostala tri člana grupe koja su se vratila, kronološki posložiti priču i pobliže odrediti područje potrage temeljem točke zadnjeg viđenja nestale osobe. Međutim, to je bila za spašavatelje „nemoguća misija“. Izjave se nisu slagale, kronologija još manje, logiku isključujemo i zaključujemoda je nešto čudno u ovoj prekrasnoj zvjezdanoj noći i nastavljamo pretraživati područje do jutarnjih sati.

Tijekom noći uspijevamo dobiti informaciju da je nestala osoba državljanin Republike Hrvatske . U nedjelju ujutro potraga se nastavlja, spašavatelji još jednom pretražuju područje koje su pretražili prethodnu noć ali i šire kako bi pronašli nestalu osobu. Konkretnijih informacija nije bilo ni drugi dan iako smo obradu i prikupljanje informacija o ovom događaju prepustili policijskim službenicima. I ovaj dan završavamo sa analizom učinjenog i izradom plana za idući dan, ne uzimajući previše u obzir informacije koje smo dobili od članova veselog društva.

U ponedjeljak, treći dan potrage spašavatelji u 10.30 sati na šumskoj cesti kod lokaliteta Dabarska jezera pronalaze nestalu osobu, iscrpljenu, dezorijentiranu i dehidriranu. Bilo je to 6.5 km udaljeno od mjesta gdje su ostavili vozilo i 10-ak km od mjesta gdje su zadnji put bili svi zajedno.Nakon pregleda i male okrijepe spašavatelji vozilom transportiraju pronađenu osobu na Baške Oštarije, gdje je u 12 sati predaju timu hitne medicinske pomoći i policijskim službenicima na daljnju obradu. Za vrijeme transporta spašavatelji su optimistično pokušavali u razgovoru sa profesorom konačno saznati „pravu priču“ i okolnosti mističnog nestanka. Ali nije im pošlo ni ovaj put za rukom, naprotiv u ovom dugometražnom filmu punom rupa izgubljena osoba je anulirla je i one kratke posložene dionice.

Svaka akcija je posebna i jedinstvena, naročito potražne akcije koje su najčešće i znaju biti dugotrajne, s puno nepoznanica, iscrpljujuće, sa sretnim ili manje sretnim završetkom, ali gotovo uvijek s poukom, pa i za nas spašavatelje. Iz ove akcije mi pouku nećemo izvlačiti, to ostavljamo svakom čitatelju za sebe. Naše bogato iskustvo nadogradili smo s još jednim i naučili novu lekciju. Ipak, mi smo tu da učimo i radimo a pronađena osoba  da ocijeni jesmo li ovog puta zadovoljili???”, navodi se na službenim stranicama HGSS-a.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI