NEVJEROJATNA PRIČA O ATENTATU NA TITA: Bivši Staljinov agent prisjeća se lude ideje kako ubiti neposlušnog Josipa Broza Tita

Screenshot

Razmirice između Sovjetskog saveza rezultirale su brojnim planovima Staljinovih atentatora kako ubiti Josipa Broza Tita budući da diplomatski pritsci nisu urodili plodom, prenosi Express izvod iz knjige.

Memoari “Obavještaje službe i Kremlj”. Pavel Sudoplatov, genera-poručnik, nekada prvi diverzant i terorist Sovjetskog Saveza, koji je u sovjetskoj tajnoj službi NKVD-u radio 32 godine otkrio je tajnu o atentatu na Tita.

Sovjetski agent Grigulevič uz pomoć jugoslavenskog generala Mome Đurovića trebao je 1952. u Beogradu zaraziti maršala Tita bakterijom plućne kuge! Druga verzija atentata je bila spremna: „Atentat treba izvesti uz pomoć nečujnog pucnja iz oružja zamaskiranog u predmet svagdašnje upotrebe, uz istovremeno ispuštanje suzavca, kako bi se stvorila panika koja bi omogućila Maksu bijeg i prikrivanje tragova…”.

Godina 1952. je bila četvrta od početka žestokog sukoba između dvije socijalističke zemlje, Jugoslavije i SSSR-a, i njihovih vođa Josipa Broza Tita i Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina, koji je izbio 1948. godine. U svojim beogradskim odajama jugoslavenski maršal je spreman da u kratku audijenciju primi diplomata Kostarike u Vatikanu, akreditiranog i u Jugoslaviji.

Prilikom rukovanja, kostarikanski diplomat, zapravo obavještajac i likvidator sovjetske tajne službe NKVD-a, pod tajnim imenom Maks, treba laganim pokretom ruke baciti Titu u lice bakterije plućne kuge, dobro skrivene i sašivene u rever kaputa. Bakterija je morala biti smrtonosna ne samo za Tita nego i za sve ostale osobe koje će se tog trenutka zateći u prostoriji, navodis srpski autor Marko Lopušina u knjizi KGB protiv Jugoslavije. Agent Maks, prije nego što ode Titu, dobit će cjepivo, ali ni sam, zapravo, neće znati čime će zaraziti jugoslavenskog predsjednika i ljutog Staljinovog protivnika. Baš taj, pomalo bizarni, plan likvidacije Josipa Broza Tita iznio je u svojim sjećanjima jedan od vodećih sovjetskih operativaca NKVD-a. Pavel Sudoplatov je u sovjetskoj obavještajnoj službi radio pune 32 godine, od 1921. do 1953. godine. Onda je kao „neprijatelj naroda” osuđen na dugogodišnji zatvor, u procesu zajedno sa svojim šefom Lavrentijem Pavlovičem Berijom.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI