Nevjerojatno: Nevin čovjek pod ovrhom od milijun kuna, razlog apsurdan!

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Novac mora isplatiti čovjeku kojega nikada nije upoznao i kojeg su isti sudovi poslali u zatvor

Mislav Šimatović do 2014. godine nikada nije bio ovršen. Nakon što mu je blokiran račun, pomislio je kako je riječ o neplaćenom računu, a zapravo mora platiti vrtoglavih milijun kuna čovjeku kojeg nikada nije upoznao.

Nisam znao što se događa. Bio sam uvjeren da je neka pogreška, možda neka zamjena identiteta, jer jedino bi drugo obrazloženje bile teorije zavjere i zona sumraka. Nažalost, sve je bilo istina i sad sam u potpuno bezizlaznoj situaciji”, rekao je Šimatović.

Šimatović već više godina radi kao novinar, a trenutno je zamjenik urednika u Večernjem listu.

Zaista je teško povjerovati u njegovu priču. Čak ovrhu tešku preko milijun kuna, zbog teksta koji nije napisao, a nije ga niti objavio kao urednik. Novac mora isplatiti čovjeku kojega nikada nije upoznao i kojeg su isti sudovi poslali u zatvor, pišu 24 sata.

A sve jer nitko ne želi poslušati o čemu je zapravo riječ, nego se drže pukih birokratskih obrazaca”, kaže Šimatović.



Hodanje po šalterima

Cijela situacija počela je 2014. godine, kada mu je blokiran račun. Odlučio je otići u Finu provjeriti tko ga je ovršio i za koji iznos. Djelatnica na šalteru mu govori informaciju koja ga šokira. Ovrha je teška 860 tisuća kuna. Osoba kojoj to treba platiti je Vullnet Sedolli.

U potpunom sam šoku, ali još me je veći čekao kad sam upućen iz Fine na Općinski sud u Zagrebu s brojem predmeta da vidim na temelju čega je ta ovrha. Na Općinskom sudu mi kažu da mi ne mogu dati uvid u spis jer nisam stranka u postupku. Pokušavam objasniti da mi je netko na osnovu tih presuda blokirao račun za 860.000 kuna i kako je moguće da ne mogu vidjeti spis, ali oni su ustrajni. Šalju me na Općinski sud u Valpovo, jer je tamo vođen proces zbog opterećenosti Zagreba. Sljedeći dan dolazim u Valpovo, a oni mi kažu da mi ne mogu dati spis jer je nadležan Zagreb. Mislio sam da sam upao u noćnu moru goru od Kafkina procesa, da to jednostavno ne može biti istina” prepričava Šimatović.

Ipak, uspijeva doći do predsjednice suda u Valpovu i saznaje što se dogodilo. Riječ je o tekstu koji je objavio njegov kolega 2006. godine, kada je Šimatović radio u Nacionalu. U navedenom tekstu Sedollija se stavlja u kontekst kriminalne skupine albanskog podrijetla koja operira na području Rijeke i Kvarnera.

Sedolli je tražio opovrgavanje informacija i od tada traju sudski procesi. Nacional je na kraju izgubio, a kazna nalaže da će glavni urednik biti kažnjen s 2 tisuće kuna svaki dan dok ispravak ne bude objavljen. Nakon ubojstva Ive Pukanića, glavna urednica Nacionala bila je Sina Karli. Poslije toga dolazi do raskola, mijenja se vlasnik, a Šimatović postaje glavni urednik. Ali, nikada nije obaviješten o presudi. Sud 2011. godine šalje novu obavijest, koju je portir primio, a Šimatović nikada nije dobio.

Nacional je tada mijenjao lokacije prije nego što ga je zadnji vlasnik ugasio

Naravno da bih objavio ispravak informacije po sudskoj presudi. Ali to rješenje nisam nikad dobio. Kako sam preuzeo funkciju glavnog urednika, kazna od 2000 kuna dnevno prešla je na mene, a da nisam imao pojma. Vodili su mi tu kaznu i tijekom cijele 2012. godine, kad sam već prestao biti urednik. I onda se sve nakupilo i poslali su ovrhu sa svim troškovima 2014. godine na 860.000 kuna. Blokirani su mi stan, automobil, a imam i dvoje djece za koje trebam plaćati alimentaciju”, kaže Šimatović.

Na ročištu je sutkinji samo bilo važno je li portir primio dokument. I ništa drugo. Portir je kao svjedok rekao da se ne sjeća što je s dokumentom bilo, ali kako je on potpisao poštaru. Zato je sud zaključio je da je ovrha ispravna jer smo radili u istoj tvrtki. A da su svi rokovi za žalbu prošli i da moram platiti”, očajan je Šimatović.

Odvjetnici su procijenili kako će iznos s dodatnim troškovima biti više od milijun kuna s dodatnim troškovima koji su nastali od 2014. godine. Zadnja nada su mu ustavna tužba i zahtjev za reviziju na Vrhovnom sudu.

Ustavna tužba se temelji na tome da Šimatović nije imao priliku ni pobijati pred sudom ovrhu nad svojim računom, a svakom građaninu je propisano da ima pravo na zaštitu. On uopće niti jednom na sudu nije imao priliku objasniti da nema veze s tekstom niti imati pravnu zaštitu. I u zahtjevu za revziju Vrhovnom sudu navodi se kako bi se takva rješenja koja se odnose direktno na odgovornost fizičke osobe trebala biti dostavljena njemu osobno, a ne biti ostavljena kod portira.

Rezultat svega ovoga je da je potpuno nevinom čovjeku uništen život, samo zbog birokracije i nedostatka komunikacije sudova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI