New York: suđenje Harveyu Weinsteinu

Flickr

Američki tužitelji počet će u srijedu iznositi uvodne riječi u slučaju silovanja protiv Harveya Weinsteina, a bude li osuđen, nekoć moćnog holivudskog producenta čeka život u zatvoru.

Tužitelji će iznijeti svoje uvodne riječi pred porotom od sedam muškaraca i pet žena u sudnici na Manhattanu.

Weinstein (67) se izjasnio da nije kriv po optužbi za napastvovanje dviju žena. Čeka ga život u zatvoru bude li osuđen za najozbiljniju optužbu, predatorski seksualni napad.

Suđenje je počelo 6. siječnja i moglo bi trajati još šest tjedana.

Od 2017. više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualna nedjela, što je pokrenulo pokret #MeToo u kojemu žene iznose javne optužbe protiv moćnih ljudi u poslovnom svijetu, te svijetu zabave i politike.Weinstein, koji je izmijenio neovisnu filmsku industriju kritički hvaljenim filmovima poput “Engleskog pacijenta” i “Zaljubljenog Šekspira”, osporio je optužbe i rekao da su seksualni susreti bili s pristankom.

Sudac James Burke rekao je potencijalnim članovima porote prošli tjedan da moraju o Weinstenovu slučaju odlučivati na temelju dokaza a ne učiniti suđenje “referendumom za pokret #MeToo”.

Očekuje se da će tužitelji prikazati Weinsteina kao serijskog predatora koji je zloupotrijebio svoju moć, a da će obrana nastojati pokazati da je ponašanje tužiteljica kontradiktorno onome kako bi žrtve reagirale na napad.

Dvije glavne optužbe u Weinsteinovu slučaju iznijele su bivša pomoćnica producenta Mimi Haleyi, koja je javno rekla da ju je Weinstein prisilio na oralni seks u svojem domu na Manhattanu 2006., te neimenovana žena koja tvrdi da ju je Weinstein silovao 2013.

Tužitelji nadalje Weinsteina optužuju da je silovao još jednu ženu, glumicu Annabellu Sciorra, 1990-ih.

Premda je ta optužba prestara da ga se tereti za zasebno nedjelo, bit će iznesena kao pomoć u uspostavi uzorka Weinsteinova ponašanja u sklopu slučaja u kojemu mu se sudi za predatorski seksualni napad.

Sudski dokumenti pokazuju da bi tužitelji mogli pozvati još tri žene, koje nisu spomenute u tužbama, da pojačaju njihove argumente.

Slična pravna strategija pomogla je pensilvanijskim tužiteljima da osude komičara Billa Cosbyja 2018. za seksualno napastvovanje zaposlenice Sveučilišta Temple.

Donna Rotunno, glavna Weinsteinova odvjetnica, rekla je za Reuters ranije ovaj mjesec da će obrana pokazati elektroničku poštu u kojoj žene koje su optužile Weinsteina održavaju prijateljske odnose s njim nakon navodna napada.

Pravni stručnjaci rekli su da bi Weinsteinovi odvjetnici mogli pokušati pokazati kako su se tužiteljice suglasno upustile u seksualne odnose radi probitka u svijetu zabave.

Za osudu je potrebno da porota bude jednoglasna.

Bez obzira na ishod, Weinsteina čekaju dodatne tužbe u Kaliforniji.

Okružna tužiteljica Los Angelesa Jackie Lacey objavila je 6. siječnja da je Weinsten optužen za silovanje jedne žene i seksualno napastvovanje druge 2013.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI