NI ČAČIĆ NEMA DVOJBI: Dao zanimljiv odgovor o Milanoviću i njegovim izjavama i poslao mu poruku

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Radimir Čačić predsjednik Narodne stranke – reformista komentirao je aktualne političke događaje gostujući u Dnevniku HRT-a.

Upitan koje je granice izjavama o ubojstvu obitelji Zec i genocidu u Srebrenici predsjednik Milanović prešao i bi li se zbog njih trebao ispričati, Čačić je rekao kako je sasvim jasno svakom čovjeku da se sve može relativizirati, što naravno ne znači niti smije i može značiti da odgovoran čovjek sve može relativizirati.

“Dakle, može se, ali odgovoran ne može i ne smije. Tako je i s ovom situacijom, što se mene osobno tiče, što se tiče reformista, ni Srebrenica ni zločin nad obitelj Zec se ne smiju relativizirati, posebno ne u društvu kakvo je hrvatsko, koje još uvijek u sebi ima snažne političke i društvene podloge, izjava, stavova, odnosa, pa čak i stranačkih aktivnosti koji su bili i priprema i kontekst i omogućili da u nekom drugom vremenu takvi zločini budu realizirani”, rekao je Čačić.

“Što se tiče Srebrenice sve je rekao Međunarodni sud za ratne zločine – rekao je da je to genocid. O tome je Europski parlament rekao da je genocid i o tome se u tom kontekstu više nema što reći. Siguran sam da se Milanović neće ispričati, ali će kao što to već i čini pokušati objasniti zbog čega je uopće došao nepotrebno u tu poziciju. Ja sasvim sigurno znam da to ni na kakav način nisu njegovi stavovi. Ali kad neki koji su potpuno suprotni ovome o čemu ja govorim, koji su stvorili podlogu da se zločini događaju, koji zločine relativiziraju, mašu s njim kao zastavom on zaista u tom prostoru nema što tražiti.”

Komentirajući činjenicu da je predsjednik Milanović izabran kao kandidat ljevice koju je sada ujedinio protiv sebe te podržava li on ipak vrijednosti drukčije od onih za koje se zalagao u izbornoj kampanji na temelju kojih je zapravo i dobio glasove te došao na Pantovčak, kao i je li time možda na neki način prevario birače Čačić je rekao kako ne treba to interpretirati na taj način.



“On o tome nema stavove, to mogu sasvim sigurno reći, na bilo koji način bliske ljudima, zločincima, tom talogu društva, tom najgorem dijelu društva koje je činilo zločine u Srebrenici i koji je činio zločin u Zagrebu. Ali činjenica da ima potrebu da stvar relativizira je ovdje opasna i nepotrebna. Ne treba se ispričavati što se mene tiče, ali treba što jasnije reći da s tim ne želi imati nikakve veze, a sad je i pokušao reći da je izjava možda brutalna, istaknuo je Čačić.

Na pitanje s kojim ciljem relativizira te stvari, Čačić je rekao da se sve može relativizirati.

“Može se relativizirati i Hitlera relativizirati, kontekst situacije u Njemačkoj polije I. svjetskog rata, možete Pavelića, odnosi u bivšoj Jugoslaviji. On po mom dubokom uvjerenju to ne smije činiti, ali ima potrebu da iznosi neke stvari koje su ovog trenutka po uvjerenju Reformista štetne i opasne.  To je razgovor koji se može odvijati u nekom užem krugu, među povjesničarima, strukom, ali nije nešto s čine treba nastupiti, Ja recimo nikad ne bih mogao nastupiti na takav način jer se to ne smije učiniti jer dajete argument onima koji stvorili podlogu za taj zločin. U ratu sam bio od prvog dana, brigadir sam, i u trenutku kad je postojala opasnost da se u Varaždinu napadnu srpske obitelji, a postajala je, tada sam s puškom spavao nekoliko noći na stubištu zgrada gdje su bile srpske obitelji da spriječim ponavljanje ove situacije, kazao je  Radimir Čačić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI